ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Βούλα - Προσπάθεια οριοθέτησης της πυρκαγιάς

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Βούλα - Προσπάθεια οριοθέτησης της πυρκαγιάς
Newsbomb.gr/Νίκος Χριστοφάκης

Φωτιά: Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν δυσκολεύουν μόνο το έργο της κατάσβεσης, αλλά υπάρχει και ο μόνιμος κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με την εικόνα στο Πανόραμα της Βούλας να είναι καλύτερη, ωστόσο οι Αρχές είναι επί ποδός για τις αναζωπυρώσεις.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν κοπάσει, με την έντασή τους να πέφτει από τα 8 Μποφόρ, βοηθώντας την πυροσβεστική να θέσει σε συγκεκριμένα σημεία υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ο φόβος, ωστόσο, είναι η αναζωπύρωση σε εστίες που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου προβλήματα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι Αρχές.

Να σημειωθεί πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται από πυροσβέστες από την περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και από την Στερεά Ελλάδα.

Δείτε την gallery:

Πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open, ένας Πυροσβέστης που έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Βούλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο καιρός των επόμενων ωρών στην περιοχή

Πολύ δύσκολες ώρες στη Βούλα μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου. Κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη της φωτιάς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, στις νότιες παρυφές του Υμηττού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την σελίδα Flame Project στο Facebook που ανέλυσε τα μετεωρολογικά δεδομένα στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου «αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στις νότιες παρυφές του Υμηττού, με αναμενόμενη επιδείνωση από νωρίς αύριο, Κυριακή (05/06) το πρωί.

Κατά την ίδια πηγή προχωρώντας προς το βράδυ, έως τις 21:00, αναμένεται: Εξασθένιση των ανέμων σε εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ μέσα στη νύχτα, με ενίσχυση στα 3-4 μποφόρ από νωρίς αύριο το πρωί. Ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής λεπτής καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10-11%, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ταχύτητας εξάπλωσης της φωτιάς μέσα στη νύχτα, με εκ νέου πιο ξηρές συνθήκες από τις πρωινές ώρες αύριο.

Συνολικά, λιγότερο ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες για την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σταδιακή επιδείνωση από νωρίς το πρωί αύριο Κυριακή (05/06).

Δήμαρχος Βούλας: «Η κατάσταση είναι δύσκολη - Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση»

Άλση και παρκάκια στο Πανόραμα της Βούλας καίει η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας και στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων, κινήθηκε προς νοτιότερο κομμάτι του Υμηττού.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και συνεχίζει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Αρνούνται να φύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στη Βούλα και στη Γλυφάδα, με τις Αρχές να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να εκκενώσουν τις οικίες τους, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται να φύγουν!

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, οι κάτοικοι δεν φεύγουν από τα σπίτια τους, παρά τις συστάσεις των Αρχών, ενώ νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε σε εκκένωση την περιοχή της Βούλας.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, ενώ λόγω της πυρκαγιάς υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκλονιστικό video - Η στιγμή που σπίτι γίνεται παρανάλωμα

Σε μια μάχη άνιση, έχει μετατραπεί η προσπάθεια των Πυροσβεστών στη Βούλα, καθώς οι φλόγες «καταπίνουν» τα πάντα στο πέρασμά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το video από ένα σπίτι της περιοχής το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να γίνει παρανάλωμα.

Σχετικές ειδήσεις