ΕΛΛΑΔΑ

Γιαλλουρίδης στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι γιατί φοβάται το «χαστούκι» από την Αθήνα

Γιαλλουρίδης στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι γιατί φοβάται το «χαστούκι» από την Αθήνα
«Η Τουρκία είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα της δημοκρατίας»
AP Photo

«Η ικανότητα των Αθηνών υπολογίζεται από την Τουρκία», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Η Τουρκία παραμένει σε επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να ακολουθούν την προκλητική στάση της Άγκυρας, θέτοντας θέμα διεκδίκησης 22 ελληνικών νησιών, επικαλούμενα τη «Συνθήκη της Λωζάνης», μέσω της οποίας θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοσέλιδο της Milliyet στο οποίο γράφει ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι αυτά τα 22 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα (σ.σ. μοναδική εξαίρεση η Χάλκη), τονίζοντας ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών και πώς στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήση.

Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις τουρκικές προκλήσεις, με τη συστηματική παραποίηση της πραγματικότητας και τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας, αναφέροντας πως «πρόκειται για τουρκικές ανοησίες και "ονειρώξεις"», τονίζοντας πως η Τουρκία πάντα αμφισβητούσε την Ελλάδα.

Ο καθηγητής είπε πως «η Τουρκία είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα της δημοκρατίας».

Μάλιστα, διευκρίνισε πως ο σκοπός που η γειτονική χώρα πράττει κατ' αυτόν τον τρόπο είναι γιατί θέλει να στρέψει αλλού τα βλέμματα των πολιτών της καθώς εσωτερικά μετράει πληγές λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.

«Η Τουρκία δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι γιατί φοβάται το "χαστούκι" από την Αθήνα. Η ικανότητα των Αθηνών υπολογίζεται από την Τουρκία. Η Αθήνα έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Κατηγορηματικός για τις κινήσεις της Ελλάδας ήταν ο κ. Γιαλλουρίδης, καθώς όπως είπε «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι, απέναντι στην απειλή. Όταν μια χώρα είναι συσπειρωμένη κανείς δεν τολμάει να την αγγίξει».

Süddeutsche Zeitung: Γιατί ο Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα με Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική.

«Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (…) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση», αναφέρει

«Στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης». Η SZ επισημαίνει μάλιστα πως, «δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν μπορεί να υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του σχεδόν κατά βούληση».

Σχετικές ειδήσεις