ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ο Ερντογάν παραληρεί και η Αθήνα τον αποδομεί - Οι 16 χάρτες που εκνεύρισαν την Άγκυρα

ερντογάν μητσοτάκης
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απαντά ψύχραιμα και με επιχειρήματα.
Turkish Presidency via AP

Μέσω της διπλωματικής οδού και με μελετημένες κινήσεις απαντά η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων και δεν παρασύρετε από τις αδιανόητες επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά την Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με προσωπικές επιθέσεις.

Αυτή τη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος από εκδήλωση στο Βαν επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε όσα συμφώνησαν στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Στα λεγόμενά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται πως τον έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας – επί της ουσίας – πως θα επαναληφθεί η Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα μέσω της άσκησης EFES 2022 και υπογράμμισε πως η χώρα μας το έλαβε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και προχώρησε σε δηλώσεις κατά της Άγκυρας, εκτοξεύοντας απειλές κατά των Ελλήνων όπως ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

Και μπορεί η Άγκυρα να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης, προβάλλοντας αβάσιμες αιτιάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση κρατάει ψύχραιμη στάση, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες δημόσιες τοποθετήσεις αναφέρεται ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός και πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιοδήποτε διάλογος με το παράνομο.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών με μεθοδικότητα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Οι 16 χάρτες που δημοσιοποίησε – και βρίσκονται στις πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό – εκθέτουν απόλυτα την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, καθώς απεικονίζουν με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, τεκμηριώνοντας την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης η τουρκική μονταζιέρα παίζει καθημερινά τα ρέστα της, με το φιλοκυβερνητικό τύπο να επιτίθεται στην Ελλάδα. «Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα, η Yeni Şafak, ανέφερε πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

Τα προσκείμενα στον Ερντογάν ΜΜΕ δεν σταματούν την προπαγάνδα... Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, TRT, που για ακόμα μια φορά βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», ήταν ο τίτλος του TRT, με Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν, «το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

Σχετικές ειδήσεις