ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Άμφισσα: Πολλαπλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα - Μήνυμα του 112 για Ιτέα

Φωτιά στην Άμφισσα: Πολλαπλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα - Μήνυμα του 112 για Ιτέα
Φωτιά στο Σερνιάκι Φωκίδας
fokidanews.gr

Φωτιά στη Φωκίδα - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ιτέας για αποφυγή μετακινήσεων. 

Πύρινος εφιάλτης στη Φωκίδα. Η φωτια που ξεκίνησε στις 13:30 το μεσημέρι από το χωριό Σερνικάκι Φωκίδας μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τις εστίες μάλιστα να είναι πολλαπλές και τους πυροσβέστες να δίνουν άνιση μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να ελεγχθεί, με δεδομένο ότι και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν και πλέον οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα μέτωπα.

Ωστόσο, οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ισχυροί, ενώ η περιοχή που καίγεται αποτελείται από παρθένο πευκοδάσος και χιλιάδες ελαιόδενδρα.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, το μήνυμα έκτακτης ανάγκης «112» εστάλη στους κατοίκους της Ιτέας ώστε να αποφύγουν τη μετακίνηση στα βόρεια της πόλης τους.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 43 οχήματα της πυροσβεστικής, 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συγκεκριμένα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς.

Όπως είπαμε όμως, τα εναέρια μέσα μέτά τις 21:00 σταματούν να πετούν.

Το μήνυμα του 112: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη»

Σπεύδουν δυνάμεις και από τους άλλους νομούς

Στη φλεγόμενη περιοχή καταφθάνουν άμεσα δυνάμεις από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Ευρυτανία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 05 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.