ΕΛΛΑΔΑ

Τάσεις MRB: Οι πολίτες εμπιστεύονται το θεσμό της οικογένειας – Μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό

Τάσεις MRB: Οι πολίτες εμπιστεύονται το θεσμό της οικογένειας – Μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό

Από τις τάσεις της MRB προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες θεωρούν το δημογραφικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο κράτος, στην Ε.Ε. και στην Εκκλησία - Οι πολίτες δεν διαπραγματεύονται τον θεσμό της οικογένειας

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τους θεσμούς που εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες δίνει η τελευταία έρευνα με τις τάσεις της MRB. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δηλώνουν εμπιστοσύνη στην οικογένεια και στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα του δημογραφικού που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας.

Όπως φαίνεται από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων 85,6% θεωρούν ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι σοβαρό και πολύ σοβαρό κάτι που διεφάνη και στις τάσεις MRB για τον προηγούμενο Δεκέμβριο του 2021 με ποσοστό 87,5%. Η διαπίστωση αυτή είναι «υπερκομματική» και προς αυτή συγκλίνουν όλοι οι ερωτηθέντες ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζουν όπως δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον πίνακα που ακολουθεί. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν δίνουν καθόλου σημασία σε αυτό το μεγάλο αγκάθι για την πατρίδα μας σε ποσοστό 11,2%.

Στο κρίσιμο ερώτημα «ποιοι φορείς μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίλυσή του;», οι πολίτες απαντούν ξεκάθαρα σε ποσοστό 78,1% το κράτος! Άρα η επίσημη πολιτεία πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα και κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να στρουθοκαμηλίζει… Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο ερώτημα οι πολίτες ευελπιστούν ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 39,3%, αλλά και η Εκκλησία σε ποσοστό 13,5%. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πολίτες δεν περιμένουν απολύτως τίποτα από τις τράπεζες, τις ΜΚΟ και την επιστημονική κοινότητα, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Σε άλλο σημείο της έρευνας της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν διαπραγματεύονται τους θεσμούς της οικογένειας και των ένοπλων δυνάμεων. Παραμένουν πολύ ψηλά στη συνείδησή τους. Στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε τον θεσμό της οικογένειας το ποσοστό φτάνει στο 76,5%! Ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις σε ποσοστό 64,3% και στη συνέχεια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ο βαθμός εμπιστοσύνης είναι συντριπτικά αρνητικός για θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις