ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Πύρινη κόλαση στο χωριό Λιμνιώνας - Εκκένωση και αναφορές για ζημιές σε μοναστήρι

Φωτιά στη Σάμο: Πύρινη κόλαση στο χωριό Λιμνιώνας - Εκκένωση και αναφορές για ζημιές σε μοναστήρι
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σάμο
Samos 24

Σάμος: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα δυτικά του νησιού, καίγοντας μεγάλες εκτάσεις και απειλώντας οικισμούς. Εντολή εκκένωσης για το χωριό Λιμνιώνας.  

Η φωτιά στη Σάμο αποδείχθηκε διπλά καταστροφική. Τόσο γιατί στην προσπάθεια κατάσβεσης συντελέστηκε η τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου Mi 8, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο μελών του πληρώματος, όσο και γιατί έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση.

Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από το Παλαιοχώρι, στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου, με τους δυνατούς ανέμους να «φουντώνουν» την πυρκαγιά και να καθιστούν πολύ δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης.

Η φωτιά νωρίτερα στην περιοχή Μακριά Πούντα.samos 24

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε από τον Μαραθόκαμπο στις περιοχές Γκιόκα και Μακριά Πούντα, φτάνοντας πλέον στην παραλία του Λιμνιώνα. Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα και σε διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι, ενώ έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί το χωριό Λιμνιώνας ενώ υπάρχουν αναφορές και για εκκένωση του οικισμού Μακριά Πούντα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο επιχειρούν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 15 οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν τρία αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα, με το ένα εξ αυτών να είναι το μοιραίο Mi 8 που κατέπεσε στη θάλασσα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είμαστε όλοι στη μάχη. Εθελοντές, δήμοι, πυροσβέστες, αστυνομία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί πνέουν δυνατοί τοπικοί άνεμοι που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ. Έχουν εκκενωθεί δύο μικροί οικισμοί. Της Μακριάς Πούντας και της Λιμνιώνας. Λόγω των καιρικών συνθηκών η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη.».

Για το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου στο νησί, ο κ.Στάντζος είπε: «οι πολίτες έχουν μεγάλη θλίψη για τους δύο νεκρούς».