ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Εντοπίστηκε ζωντανό το τέταρτο μέλος του πληρώματος

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Εντοπίστηκε ζωντανό το τέταρτο μέλος του πληρώματος
Φωτογραφία αρχείου
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σάμος: Μοιραία η πτώση του Mi 8 με δύο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος να είναι νεκρά. Σώο και το τέταρτο μέλος του πληρώματος, μετά τον πιλότο που είχε βρεθεί πρώτος.

Η πτώση του ελικοπτέρου Mi 8 στη Σάμο κόστισε τη ζωή σε δυο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος. Περίπου στις 22:00 το βράδυ, οι πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό ανέφεραν πως βρέθηκε ζωντανός ο τέταρτος άνθρωπος που βρισκόταν στο ελικόπτερο, και μάλιστα είχε βγει στην ακτή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Samos 24, πρόκειται για τον έναν εκ των δυο Μολδαβών που ήταν στο ελικόπτερο. Τον άνδρα, κατά την ίδια πηγή, εντόπισε περίπολος του Στρατού σε ακτή. Ο διασωθείς μεταφέρθηκε από τους στρατιώτες στο 79 ΤΥΕΘ κι από εκεί διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Σάμου.

Το χρονικό της τραγωδίας με την πτώση του ελικοπτέρου

Το ελικόπτερο που κατέπεσε το απόγευμα της Τετάρτης (13/07) στη Σάμο, είχε απογειωθεί από το νησί στις 16:39 και το ατύχημα συνέβη στις 17:55. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούν άνεμοι πάνω από 6 μποφόρ. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου ήταν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας μεταφραστής.

Στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο Mi8 και έχει φθάσει και το πλοίο του λιμενικού. Λίγο μετά τις 18:40, βρέθηκε ο πιλότος από το λιμενικό και ένα ακόμα μέλος του πληρώματος ενώ συνεχίστηκε η έρευνα για τα υπόλοιπα μέλη.

Στην επιχείρηση της έρευνας και διάσωσης συμμετέχει και μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε άμεσα από τη Σκύρο και έσπευσε στο σημείο.

Ο κυβερνήτης που εντοπίστηκε σώος και συνομίλησε με τους ανθρώπους που διεξάγουν την έρευνα, φέρεται να είπε πως είδε όλα τα μέλη του πληρώματος να βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μάλιστα, ο πιλότος επιβιβάστηκε στη συνέχεια στο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Χίο, όπου έδινε πληροφορίες στα στελέχη που επιχειρούν στην έρευνα για την ανεύρεση του πληρώματος του ελικοπτέρου, το οποίο ήταν μισθωμένο από την Ουκρανία για να επιχειρεί στις πυρκαγιές.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και των άλλων μελών του πληρώματος. Το δυσάρεστο, ωστόσο, ήταν πως βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Λιμενικού, οι οποίοι έκαναν ΚΑΡΠΑ και προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή τα μέλη που διασώθηκαν, το μοιραίο επήλθε και έτσι το ατύχημα μετατράπηκε σε δυστύχημα. Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στη Σάμο, απειλώντας τις περιουσίες των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Στις 22:03 της Τετάρτης (13/7), το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το τέταρτο μέλος του πληρώματος. Όπως αναφέρει η ενημέρωση, ο άνδρας ήταν ζωντανός και είχε βγει στην ξηρά.

Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου

Το ελικόπτερο επιχειρούσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στη δυτική Σάμο από το μεσημέρι της Τετάρτης (13/07), κι όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες η πτώση ήρθε τη στιγμή που προσπαθούσε να αντλήσει νερό από τη θάλασσα για να επιχειρήσει εκ νέου στο μέτωπο.

Η ιστοσελίδα Samos 24 δημοσίευσε τη φωτογραφία από τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου

Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρουSamos 24

Το ελικόπτερο ήταν μισθωμένο από την Ουκρανία, στο πλαίσιο των ενοικιάσεων εναέριων μέσων για τη θερινή περίοδο όπου και υπάρχει έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα μας.