ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο: Νύχτα-κόλαση σε πολλές περιοχές - Έξι οικισμοί έχουν εκκενωθεί

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο: Νύχτα-κόλαση σε πολλές περιοχές - Έξι οικισμοί έχουν εκκενωθεί
Δίχως κανένα σημάδι ελέγχου το πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο
Twitter

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου.

Δραματική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια και Μέλαμπες στο Ρέθυμνο, καθώς η πύρινη λαίλαπα μαίνεται από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, όλο το βράδυ οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο επιχειρούν 110 Πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Μήνυμα από το 112

Αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών και παραλιών Στακτούρια, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Άγιος Γεώργιος, ενώ δύο πύρινα μέτωπα κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Κρύα Βρύση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες, λόγω της φωτιάς που καίει την περιοχή στο Ρέθυμνο από το μεσημέρι της Παρασκευής (15.7.2022).

Όπως ανέφερε το creta24.gr, οι φλόγες μπήκαν μέσα στις Μέλαμπες, ενώ επεκτείνονται προς τα Σακτούρια, στα οποία οι κάτοικοι του χωριού έχουν μαζευτεί στην πλατεία και περιμένουν τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.

Χωρίς ρεύμα οι Μέλαμπες

Με ανάρτησή του, ο Σύλλογος Μελαμπιανών Αθήνας "Οι Τέσσερις Μάρτυρες " αναφέρει πως οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, η φωτιά έχει πάρει κατεύθυνση προς Κρύα Βρύση, μπροστά από τη Βίγλα, ενώ το χωριό παραμένει χωρίς ρεύμα.

«Είναι ανεξέλεγκτη»

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκη μίλησε για την τραγική κατάσταση στο Newsbomb.gr «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα παιδιά. Είναι ανεξέλεγκτη... Πάνω από 3 χιλιόμετρα», τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στη φλεγόμενη περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Μαρινάκης Γεώργιος μίλησε στο Newsbomb.gr και ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς πνέουν ισχυροί βορειάδες και πως θα στείλουν στον Δήμο Αγίου Βασιλείου λεωφορείο για να βοηθήσει στη μεταφορά των κατοίκων.

Να σημειωθεί, ότι μισθωμένα λεωφορεία από την Περιφέρεια Κρήτης, μεταφέρουν όποιον το επιθυμεί στο κτήριο του δημαρχείου στο Σπήλι.

To ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο βρίσκονται σε ετοιμότητα, το ίδιο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την Πολιτική Προστασία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ενώ υπάρχει μεγάλη συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα του ΟΤΑ, πεζοπόρα τμήματα εθελοντών, τον Ερυθρό Σταυρό και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μη μπουν οι φωτιές στα χωριά.

Βελτιωμένη η φωτιά στον Κόρακα Ρεθύμνου

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στον Κόρακα Ρεθύμνου, όπου η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο επισημαίνει ότι οι ριπές των ανέμων είναι μεγάλες και η γεωμορφολογία του εδάφους δε βοηθάει ώστε να οριοθετηθεί η πυρκαγιά άμεσα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Με ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι στο 4 δηλαδή πολύ υψηλός.

Όπως αναφέρει, όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται προς τους πολίτες η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις. Από την απαγόρευση όπως επισημαίνεται, εξαιρούνται τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.