ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Μάχη στο δάσος της Δαδιάς από εκατοντάδες πυροσβέστες – Υπό έλεγχο το μέτωπο στην Ηλεία

Φωτιά τώρα: Μάχη στο δάσος της Δαδιάς από εκατοντάδες πυροσβέστες – Υπό έλεγχο το μέτωπο στην Ηλεία
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά: Πάνω από 300 πυροσβέστες επιχειρούν στον Έβρο. Οριοθετήθηκε το μέτωπο στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Περισσότερες από 390 πυρκαγιές σε δάση σε μια εβδομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

Για ένα ακόμα 24ωρο, η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Το σημαντικότερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει αυτή την ώρα η πυροσβεστική, είναι στον Έβρο και στην περιοχή Natura του δάσους της Δαδιάς.

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε εχθές το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκτός από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

«Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σχετικά με την έκταση που έχει πάρει το πύρινο μέτωπο στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. «Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας

Νωρίτερα, νέα δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο χωριό Φανάρι, στην Ανδρίτσαινα της Ηλείας. Για την αντιμετώπισή της επιχείρησαν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα. «Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και εναέρια μέσα, ενώ το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύση Μπαλιούκο, ο οποίος καθησυχαστικός για την εξέλιξη του μετώπου.

Πάνω από 390 πυρκαγιές σε μια εβδομάδα

«Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 393 δασικές πυρκαγιές. Σήμερα εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές με τις σημαντικότερες στα Μέγαρα, στην Ηλεία, στη Λέσβο, στην Αρτέμιδα Αττικής και στην Ανδρίτσαινα Ηλείας», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός στη διάρκεια της ενημέρωσης.

Όπως εξήγησε, οι περισσότερες από το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 800 αστικές πυρκαγιές, όπως αυτή στο εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο το απόγευμα της Πέμπτης.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα», τόνισε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια».

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για το δάσος της Δαδιάς

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σχετικές ειδήσεις