ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Μέγαρα, Μυτιλήνη - Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια

Φωτιά τώρα: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Μέγαρα, Μυτιλήνη - Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια
Οι πυροσβέστες δίνουν ηρωική μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Ατελείωτος είναι και φέτος ο εφιάλτης με τις φωτιές που κατακαίνε τη χώρα μας.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα καθώς μαίνονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε Έβρο, Μυτιλήνη και Μέγαρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου μέχρι τις 18:00 εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές.

Υπό απειλή η περιοχή NATURA στο δάσος της Δαδιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Έβρο που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Οι Δασικοί Συνεταιρισμοί και το Δασαρχείο Σουφλίου είναι σε ανοικτή γραμμή, ενώ διεξάγονται παράλληλα κοινές επιχειρήσεις Στρατού και Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που κατακαίει περιοχή Natura εδώ και σχεδόν ένα 24ωρο.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν και εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από τον Ελληνικό Στρατό για την ώρα, έχουν διατεθεί επιπλέον 2 CH-47D, 6 Προωθητές γαιών, 1 Φορτωτής και 3 M/S 290GD ενώ στο σημείο επιχειρούν τμήματα της ομάδας «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» και μέσα του Μηχανικού.

Παράλληλα, συνεχίζουν να επιχειρούν από αέρος 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T και 1 B-214.

Δείτε φωτογραφίες από τις κοινές επιχειρήσεις Στρατού και Πυροσβεστικής

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για το δάσος της Δαδιάς

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Καλύτερη εικόνα στα Μέγαρα

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστικές δυνάμεις στα Μέγαρα καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε έχει καλύτερη εικόνα.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα δύο Canadair και τα δύο ελικόπτερα Erickson.

Σημειώνεται ότι τμήματα δυνάμεων της Πυροσβεστικής δεν έχουν αποχωρήσει από το σημείο από προχθές 20 Ιουλίου.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Μυτιλήνη

Υπό μερικό έλεγχο είναι το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Μόριας, στο νησί της Μυτιλήνης που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο σημείο επιχειρούν 2 PZL και η εικόνα που υπάρχει είναι πως το μέτωπο πάει καλά και εκφράζεται αισιοδοξία για την οριοθέτησή του τις επόμενες ώρες.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια

Οριοθετημένη και χωρίς ενεργά σημεία είναι η πυρκαγιά στην Εύβοια που ξέσπασε στη Νότια πλευρά του νησιού, στον κάμπο του Δύστου.

Φωτιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας στην Ηλεία

Το απόγευμα της Παρασκευής, ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Φανάρι της Ανδρίτσαινας, στην ορεινή Ηλεία. Άμεσα σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς η φωτιά καίει δάσος και εξαπλώθηκε γρήγορα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις ενώ έχουν σπεύσει και εναέρια μέσα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Patrisnews, η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και είναι ορατή ακόμα και από περιοχές της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η περιοχή στην οποία καίει η πυρκαγιά είναι δασώδης και αρκετά δύσβατη κι αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Για την ώρα η φωτιά δεν έχει περάσει σε καθαρά δασική έκταση και καίει χαμηλή βλάστηση, όμως, γίνεται μεγάλη «μάχη» έτσι ώστε να μην ξεφύγει το μέτωπο.

Φωτιά τώρα στα Σπάτα

Ακόμη ένα πύρινο μέτωπο έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς ξέσπασε πυρκαγιά το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Λιοφύτη του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Η πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση.

Σχετικές ειδήσεις