ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Έβρος: Έκτακτο μήνυμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα από το 112 -«Εκκενώστε άμεσα το χωριό της Δαδιάς»

Φωτιά Έβρος: Έκτακτο μήνυμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα από το 112 -«Εκκενώστε άμεσα το χωριό της Δαδιάς»

Φωτιά τώρα: Η πιο δύσκολη νύχτα στον Έβρο - Προληπτική εκκένωση του χωριού της Δαδιάς με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας - Οι φλόγες κυκλώνουν το χωριό - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Με μια πύρινη «Λερναία Ύδρα» μοιάζει το πύρινο μέτωπο στον Έβρο, με το Natura δάσος της Δαδιάς να απειλείται με τεράστια καταστροφή, ενώ οι φλόγες απειλούν πλέον και το χωριό της Δαδιάς – Άνιση μάχη πυροσβεστών, Στρατού.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εστάλη έκτακτο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Δαδιάς να εκκενώσουν άμεσα το χωριό και να κινηθούν προς Γιαννούλη και Σουφλί.

«Η φωτιά έρχεται. Αν δεν την σταματήσουν τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα για το χωριό», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβις, σε συνομιλία μας τα μεσάνυχτα.

Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί, ενώ στα όρια του χωριού έχουν παραταχθεί πυροσβεστικά οχήματα περιμένοντας τη φωτιά να πλησιάσει, ώστε να τη χτυπήσουν αποτελεσματικά πριν φτάσει στον οικισμό.

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και πως η εκκένωση της Δαδιάς είναι προληπτική ώστε να εξασφαλιστεί η αποφυγή κινδύνου των πολιτών.

Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και η εκκένωση είναι προληπτική.

Η τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για τρίτο 24ωρο, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, μιας και η πυκνότητα του δάσους, η μορφολογία του εδάφους και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο τους.

Αν και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες, προσπαθώντας να οριοθετήσουν τουλάχιστον το μέτωπο, η φωτιά ξεφεύγει συνεχώς από κάθε περίμετρο που επιχειρείται να δημιουργηθεί, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να διασπείρονται σε μια ακτίνα τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άξιες θαυμασμού, ωστόσο, το «τέρας» της φωτιάς είναι ακόμα ζωντανό και καταπίνει ό,τι βρίσκει μπροστά του.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η προσπάθεια πλέον των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζει περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, μιας και το μόνο που χωρίζει τον οικισμό από την φωτιά είναι μια αντιπυρική ζώνη. Σύμφωνα με αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς που μίλησε στο Newsbomb.gr, «υπάρχει σενάριο για προσωρινή εκκένωση του χωριού της Δαδιάς, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση».

Οι κάτοικοι πάντως του χωριού, μόλις αντιλήφθηκαν την φωτιά ξεκίνησαν την τελετή λιτανείας και παρακλήσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος.

«Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Πέτροβιτς, επισημαίνοντας πως το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια των κατοίκων.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

Οι συνθήκες είναι αντίξοες:

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δείτε την πυρκαγιά μέσα από ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού: