Η Ιστορία σε δυο ρόδες στις Αφίδνες στο μουσείο ποδηλάτου
Μικρά τρίκυκλα ποδηλατάκια, εκεί έγινε το πρώτο πετάλι
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιστορία σε δυο ρόδες στις Αφίδνες στο μουσείο ποδηλάτου

Ορθοπεταλιές με προορισμό το νοσταλγικό παρελθόν. Το όραμα του Ιωάννη Σινάνογλου για το μουσείο ποδηλάτου το συνεχίζουν οι γιοί του Θανάσης και Αρσένης. Το πιο παλιό ποδήλατο είναι ένα Bianchi στρατιωτικό σπαστό του 1907!

Τα πιο ωραία καλοκαίρια ήταν γεμάτα ορθοπεταλιές. «Τα ποδήλατα μας, όπως τα όνειρα μας ξέρουν από ανηφοριές», είχε τραγουδήσει παλιότερα ο Κώστας Μακεδόνας. Και όντως είχε απόλυτο δίκιο καθώς οι προεφηβικές μας και οι εφηβικές μας στιγμές πάνω στο ποδήλατο ήταν οι πιο δυνατές.

Στις Αφίδνες, δίπλα από το σταθμό του τρένου, υπάρχει μουσείο ποδηλάτου το οποίο «φιλοξενεί» 50 ποδήλατα.
Ποδήλατα προπολεμικά και μεταπολεμικά ποδήλατα πόλης, αλλά και αγωνιστικά και στρατιωτικά ακόμη, αναδιπλούμενα μοντέλα που άφησαν εποχή. Που κάποτε στη σέλα τους μετέφεραν ανθρώπους που ήθελα να τρέξουν γρήγορα να προλάβουν το μέλλον.

Ακόμη στον ίδιο φανταστικό χώρο υπάρχουν παιδικά τρίκυκλα ή και τετράκυκλα ποδήλατα που βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν πρώτη φορά πετάλι.

Κάποια λιτά κάποια με πλήρη εξοπλισμό, από τσάντες ταξιδίου και παγούρια νερού, ως φαρμακείο και φώτα συσκότισης, όλα όμως, αναπαλαιωμένα και διατηρημένα σε άψογη κατάσταση. Τα ποδήλατα βάζουν σε πειρασμό τους επισκέπτες να τα καβαλήσουν...είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Στο Newsbomb.gr μιλάει ο Θανάσης Σινάνογλου γιος του Ιωάννη που είχε οραματιστεί αυτό το ξεχωριστό μουσείο. Ο Θανάσης και ο αδερφός του Αρσένης δίνουν στον κόσμο μια πρόσβαση στις παιδικές και εφηβικές του αναμνήσεις.

Τα αδέρφια Θανάσης και Αρσένης Σινάνογλου συνεχίζουν και εξελίσσουν το όραμα του πατέρα τους Ιωάννη και παρουσιάζουν στον κόσμο ένα όμορφο μουσείο ποδηλάτου

Ποιος ήταν ο εμπνευστής;

«Εμπνευστής ήταν ο πατέρας μας Ιωάννης Σινάνογλου (1950-2016) συλλέκτης και αναπαλαιωτής κλασικών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών με κρυφό́ μεράκι τα παλιά ποδήλατά. Εκεί πατάμε και πορευόμαστε με αντίστοιχο πάθος οι γιοι του Αρσένης και Θανάσης Σινάνογλου που έχουμε αναλάβει τη λειτουργία του Ελληνικού Μουσείου Ποδηλάτου».

Πόσο εύκολο ήταν να στηθεί αυτό το εγχείρημα;

«Έχοντας συλλέξει κυρίως από την Ελλάδα αλλά και πό το εξωτερικό αρκετά ποδήλατα, το στοίχημα ήταν η εύρεση των αυθεντικών ανταλλακτικών για πολλούς διαφορετικούς τύπους και από διάφορες χώρες προέλευσης ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους. Επίσης ήταν δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο κτήριο για να στεγαστεί η συλλογή, και να έχει ένα ύφος κλασσικό έτσι ώστε να δένει αρμονικά με τα ποδήλατα».

Πόσα ποδήλατα φιλοξενούνται στο χώρο σας; Αλήθεια ο χώρος που είναι;

«Πενήντα ποδήλατα σε έκθεση και αρκετά άλλα για επισκευή και συντήρηση . Το Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου βρίσκεται στις Αφίδνες στο σταθμό́ τραίνου του ΟΣΕ, μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Το οίκημα, άλλοτε αποθήκη του Ο.Σ.Ε., το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργεί ως μουσείο από το 2014».

Το πιο παλιό του πότε είναι;

«Είναι του 1907 ένα Bianchi στρατιωτικό σπαστό ποδήλατο».

Τα πιο συλλεκτικά κομμάτια σας ποια είναι;

«Αρκετά κομμάτια μας είναι ιδιαίτερα και έχουν κάποια ιστορία από πίσω τους. Ένα σπάνιο Pedersen με σκελετό σχεδιασμένο το 1893 και διαφορετική αντίληψη από το ποδήλατο που γνωρίζουμε, ενα BSA Pathracer του 1932 και άλλα αρκετά που αξίζει να δείτε από κοντά».

Έχετε στο μουσείο και ανταλλακτικά ποδηλάτου. Θα μας πείτε μερικά;

«Έχουμε σχεδόν τα πάντα για ποδήλατα εποχής . Σκελετούς, σέλες, λάστιχα, τροχούς, κουδουνάκια, σχάρες και 'όλα τα εργαλεία για την επισκευή τους».

Τα παιδιά πως αντιδρούν όταν επισκέπτονται το μουσείο; Και τα πιο «μεγάλα»;

«Με χαρά! θέλουν να οδηγήσουν τα πιο περίεργα. Ειδικά τα μεγάλα ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή».

Τα ποδήλατα είναι τα παιδικά μας χρόνια, εσείς χαίρεστε που κάνετε τους επισκέπτες σας να γυρνάνε στις παιδικές τους αναμνήσεις;

«Βέβαια! χαιρόμαστε να μαθαίνουν την Ιστορία . Μια από τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε σαν μουσείο εκτός του χώρου μας σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες είναι το tweed run. Μια βόλτα στο νησί με παλιά ποδήλατα και ρούχα εποχής. Μια εκδρομή που κάθε χρόνο έρχονται ακόμα περισσότεροι μικροί και μεγάλοι φίλοι του παλιού ποδηλάτου και πάντα φεύγουν με ένα πλατύ χαμόγελο».

Το πρώτο σας ποδήλατο ποιο ήταν; Το εκθέτετε στο μουσείο σας;

«Το πρώτο μας ποδήλατο που ήταν και η αρχή της ενασχόλησης μας με το παλιό ποδήλατο είναι της γιαγιάς μας ένα γυναικείο ποδήλατο μάρκας arlet της δεκαετίας του 40 οπού βέβαια και το εκθέτουμε».

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Αυτά είναι τα ηλεκτρονικά που έπαιζες στα πλοία πιτσιρικάς

Ξεφυλλίζοντας τους χάρτινους ήρωες των παιδικών μας καλοκαιριών

Η Mεσόγειος «βράζει» και έρχονται εισβολείς από το Σουέζ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ