Αυτά είναι τα ηλεκτρονικά που έπαιζες στα πλοία πιτσιρικάς
Τα ρετρό ηλεκτρονικά που παίζαμε στα πλοία
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά είναι τα ηλεκτρονικά που έπαιζες στα πλοία πιτσιρικάς

Insert coin… η φράση που αναβόσβηνε στις οθόνες

Παιδικές αναμνήσεις από καράβι όταν σας λένε, σίγουρα έρχονται στο μυαλό τα μεγάλα ηλεκτρονικά. Όλη η χαρά των παιδιών της δεκαετίας του 80 και του 90 ήταν όταν έβλεπαν αυτά τα μεγάλα μηχανήματα διαγραφόταν στα πρόσωπα τους.

Εκεί έβγαζαν το ταξίδι αν είχαν πολλά κατοστάρικα κερμάτινα (20αρικα οι πιο παλιοί) ή έκαναν κόλπα για να νομίζει ο κερματοδέκτης πως δέχθηκε το νόμισμα για να τους επιτρέψει να παίξουν. Εκεί που ήταν τα μεγάλα ηλεκτρονικά ήταν και το σημείο που υπήρχε στο πλοίο συνωστισμός, καθώς δεν ήταν μόνο οι πιτσιρικάδες της εποχής που ήθελαν να παίξουν αλλά και οι πατεράδες τους.

Μια συνήθεια που και αυτή με το πέρασα των χρόνων χάθηκε καθώς σήμερα στα κινητά τα παιδιά έχουν όποια παιχνίδια θέλουν.

Σε πείσμα, βέβαια, των εποχών κάποια πλοία -ελάχιστα- έχουν ακόμη μηχανές με κάποια ηλεκτρονικά.

Αφίσα που διαφημίζει τα μηχανήματα του pac-man

Ταξίδι χωρίς Pac-man δεν γινόταν

Η πρώτη μεγάλη μασκότ του Gaming, και ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος και δημοφιλής ήρωας όλων των εποχών από την εποχή των arcade είναι ο Pac-Man, Σε μια εποχή όπου σχεδόν όλα τα παιχνίδια ήταν shooters με θέμα το διάστημα, το μη βίαιο, παιχνίδι του Pac-Man μέσα στο λαβύρινθο ήταν για την εποχή του κάτι φρέσκο νέο και πρωτοποριακό. Έκανε επίσης κάτι άλλο που έκαναν λίγα άλλα παιχνίδια εκείνη την εποχή - και αυτό ήταν ελκυστικό για τα κορίτσια, καθώς δεν είχαν πολλές επιλογές. Στα ταξίδια μέσα στα πλοία όπου υπήρχε μηχάνημα με pac-man τα παιδιά περίμεναν καρτερικά στήνοντας ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους.

Ταξίδευες και έσωζες τη γη από τους εξωγήινους

Τι κι αν ήσουν εν πλω...υπερασπιζόσουν τη γη από τους εξωγήινους καθώς κάθε πλοίο που σεβόταν τον εαυτό του και τα παιδιά που μετέφερε ένα από τα μηχανήματα του ήταν το Space Invaders. Με το μοχλό κινούσες το διαστημόπλοιο σου και με το κουμπάκι εκτόξευες λέιζερ με σκοπό να κατατροπώσεις τα εχθρικά εξωγήινα διαστημόπλοια.

Πολύ ξύλο έπεφτε με Street Fighter και Mortal Kombat και Killer Instinct

Το 1987 η Capcom έβγαλε το Street Fighter. Σε πλοίο στην Ελλάδα μπήκε το 1990 και σίγουρα παίζει να ήταν στα κρητικά. Το τουρνουά δύσκολο, τα κατοστάρικα στην τσέπη όχι πολλά και η ανάστα του πίσω σου, για να παίξει και αυτός, «ακουμπούσε» τον σβέρκο σου. Το άγχος δεν ήταν καλός σύμμαχος αλλά σε μια μάχη λειτουργεί το ένστικτο. Το Street Fighter έγραψε την ιστορία του και κομμάτι της ήταν και στα πλοία.

Κάποια πλοία ήταν και αυτά «μάχιμα» και είχαν το Mortal Kombat. Ευτυχώς οι γονείς ήταν μακριά και δεν έβλεπαν τα fatalities και τα δυνατά uppercuts. Κάποιοι παππούδες που πέρναγαν δίπλα κουνούσαν το κεφάλι τους και αναρωτιόντουσαν τι παίζουν σήμερα τα παιδιά. Η απάντηση είναι ότι και το Mortal Kombat είναι από τα μυθικά fighting games και πολύ χαιρόμασταν όταν το βλέπαμε «ελεύθερο» στο πλοίο να αναβοσβήνει παρακαλετά η φράση στην οθόνη insert coin.

Και κάποια πλοία ήταν πιο ψαγμένα παρότι δεν είχαν το Street Fighter ή το Mortal Kombat είχαν όμως το Killer Instinct. Πραγματικά παιχνιδάρα μεγάλη. Ίσως για πολλούς ο πρόγονος του Tekken. Το Killer Instinct είχε πάρει τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο μεγάλους του αντιπάλους και τα απογείωσε. Για κάποιο λόγο το παιχνίδι αυτό δεν επικοινωνήθηκε πολύ.

Για μπάσκετ κανείς με NBA JAM;

Το NBA JAM ήταν εντυπωσιακό πολύ για την εποχή του (θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα σε αυτό). Την εποχή που η εθνική στο μπάσκετ ήταν στο απόλυτο απόγειο της το μπάσκετ ήταν κάτι παραπάνω από μόδα αν συνυπολογίσει κανείς και τις πορείες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη.

Το NBA JAΜ σε έβαζε σε παρκέ του NBA έπαιζαν δύο εναντίον δύο. Μα το αποκορύφωμα του ήταν το κάρφωμα. Ο παίχτης έπαιρνε φόρα πριν το τρίποντο και πηδούσε πολύ πιο πάνω από την μπασκέτα, σχεδόν στα ουράνια και κάρφωνε. Αυτό προκαλούσε ντελίριο. Και μάντεψτε ποιος ήταν ο αγαπημένος όλων... Ο Ντένις Ρόντμαν.

Έπαιζες και NBA μέχρι να φθάσεις στο νησί

Με την Ελλάδα στο μουντιάλ ενώ πήγαινες στο νησί

Είναι 1994 και η εθνική έχει γράψει ιστορία με την συμμετοχή της στο μουντιάλ. Τα πλοία είχαν φροντίσει και είχαν βάλει στη σάλα τους το arcade που έφερε το όνομα Tecmo World Cup '94. Ναι, ήταν το ποδοσφαιράκι αφιερωμένο στο μουντιάλ του 94.

Δεν ήταν μόνο οι πιτσιρικάδες που στριμωχνόντουσαν αριστερά και δεξιά του για να παίξουν ήταν και οι μπαμπάδες που δεν άφηναν τους μοχλούς. Αφού κάθε φορά που το έπιανε στα χέρια του κανείς είχε την ιδρώτα από την παλάμη του προηγούμενου παίχτη που ήθελε να οδηγήσει την εθνική Ελλάδα στην κατάκτηση του μουντιάλ. Πραγματικά υπέροχο ποδοσφαιράκι που ουσιαστικά «έσβησε» τα υπόλοιπα, όχι λόγω γραφικών ή του gameplay του αλλά επειδή είχε την εθνική Ελλάδος.

Τα retro ποδοσφαιράκια που είχαν την εθνική Ελλάδος

Το The Ultimate 11: SNK Football Championship είναι ένα arcade βιντεοπαιχνίδι ποδοσφαίρου του 1996 που αναπτύχθηκε και ουσιαστικά πάτησε πάνω στο Champions World Class Soccer. Το The Ultimate 11 70 εθνικές ομάδες! Μάλιστα αυτό που μας έμεινε είναι τα αγκομαχητά των παιχτών κατά τα τζαρτζαρίσματα τους…που ξύπναγαν αυτούς που κάθονταν στις αεροπορικές θέσεις.

Με τους X-men στις Κυκλάδες και στην Κρήτη

Αρχές της δεκαετίας του 90 και οι X-men από το κόμικ γίνονται σειρά κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση και προβάλλονται από τον Ant1. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτήσουν εκατοντάδες μικρούς φαν. Όταν αυτοί οι μικροί φαν ταξίδευαν και έβλεπαν μπροστά τους τους μηχάνημα με το παιχνίδι των x-men ζούσαν σε...άλλη διάσταση. Έφθαναν στο προορισμό τους, αφού πρώτα το μηχάνημα τους είχε «καταπιεί» πολλά κατοστάρικα.

Οι X-men ήταν ένα παιχνίδι που εξίταρε τα αγόρια, ουσιαστικά ήταν μια αντιγραφή της φιλοσοφίας του double dragon αλλά με πρωταγωνιστές τους ήρωες της Marvel

Μπορεί ο αγαπημένος ήρωας να ήταν ο wolverine μα το gameplay του δεν βόλευε καθόλου και έχανε εύκολα. Οπότε οι gamers διάλεγαν συνήθως το cyclops ή τον nightwalker. Τον cyclops γιατί πετούσε λέιζερ από τα μάτια οπότε κρατούσε μια απόσταση ασφαλείας από τους αντιπάλους τους, ενώ ο nightwalker ήταν αεικίνητος και στα δύσκολα γινόταν τηλεμεταφερόταν.

Tetris εν πλω

Και το καλύτερο για το τέλος. Ο βασιλιάς των puzzle-games δεν μπορούσε να απουσιάζει στις εν πλω περιηγήσεις των παιδιών. Στο πλοίο ήταν μια ευκαιρία να δείξει ο gamer τις φοβερές ικανότητες του στο παιχνίδι που συνδύαζε στρατηγική και αντανακλαστικά.

Τα κλασικά είναι και τα πιο ωραία, ταξίδι χωρίς Tetris δεν γινόταν

Μάλιστα όποιος έφθανε τις 100 γραμμές καμάρωνε σε όλο το πλοίο και φώναζε συνεχώς για το επίτευγμα του. Και όντως ήταν επίτευγμα καθώς και σήμερα δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τις 100 γραμμές.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Είναι ο Super Mario των 80’s & 90’s o απόλυτος game king;

Πρώτη φορά που χάιδεψες το γκάζι ήταν στην… τηλεόραση

Κυνηγώντας εξωγήινους σε ουφάδικα, Atari και Gameboy

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ