ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ο «στρυμωγμένος» Σολτς, το ευρωομόλογο και η πιθανή «κωλοτούμπα»

Ο «στρυμωγμένος» Σολτς, το ευρωομόλογο και η πιθανή «κωλοτούμπα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανία μέχρι τώρα αποφεύγει, όπως ο… διάβολος το λιβάνι οποιαδήποτε συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου. Η συγκεκριμένη λύση όσες φορές έπεσε στο τραπέζι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, αλλά και της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Φαίνεται όμως, πως η ενεργειακή κρίση ανατρέπει τα δεδομένα και ίσως η Γερμανία αναγκαστεί να πει το μεγάλο «ναι» στο ευρωομόλογο. Καθώς η ατμομηχανή της Ευρωζώνης οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση λόγω της εκτίναξης του κόστους στην ενέργεια, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πιθανό να στηρίξει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία προϋπόθεση: Τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση της θέσης του Γερμανού καγκελάριου, ο Σολτς έδειξε ότι είναι ανοικτός στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στροφή 180 μοιρών για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απόρροια της έντονης κριτικής που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση από άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το σχέδιο των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομικές ανισορροπίες στην Ε.Ε.

Εάν τελικά η Γερμανία συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγου αυτό θα αποτελέσει μια αξιοσημείωτη υπαναχώρηση του Βερολίνου, το οποίο μαζί με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοια μέτρα. Ωστόσο οι ανησυχίες για έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και οι αυξανόμενες πιέσεις κρατών - μελών για συντονισμένη δράση σε συνδυασμό με το πλήγμα στη γερμανική οικονομία, οδηγήσουν το Σολτς να σπάσει ένα διαχρονικό ταμπού, αυτό της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πανδημία, το SURE το οποίο προσφέρει στήριξη για την απασχόληση με δάνεια έως 100 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για ένα νέο εργαλείο που θα στηρίζεται σε δανεισμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο. Το Ταμείο Ανάκαμψης με δύναμη πυρός 724 δισ. ευρώ, συνδύαζε τη διανομή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια και αποτελούσε ένα καινοτόμο εργαλείο για την Ε.Ε.

Η «ακτινογραφία» του νέου Ταμείου δεν έχει κλειδώσει, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση αν η Γερμανία θα στήριζε άλλο ένα πακέτο κοινής έκδοσης χρέους για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Στο μεταξύ αρνητικά επηρέασε τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και δη τα Γερμανικά, η είδηση για την έκδοση Ευρωπαικών ομολόγων (ευρωομολόγων) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ιδέα την οποία φαίνεται να συμμερίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

Διαβάστε επίσης