ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών: Τι μας έδειξε η υπόθεση των Σεπολίων

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών: Τι μας έδειξε η υπόθεση των Σεπολίων
Σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση 12χρονης
Pixabay

Σύμφωνα με έρευνες, 131 στα 100.000 παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η πλειοψηφία είναι ανήλικα κορίτσια. Τα ανησυχητικά στοιχεία από την υπόθεση των Σεπολίων.

Το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στη δημοσιότητα υποθέσεις που όπως λέμε δεν τις χωράει ανθρώπου νους. Υποθέσεις που οι λεπτομέρειές τους μας κάνουν να νιώθουμε αποτροπιασμό και προβληματισμό για το πού οδεύουμε ως κοινωνία.

Ουκ ολίγοι είναι, δε, εκείνοι που αναρωτιούνται αν τώρα συμβαίνουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα από ό,τι στο παρελθόν ή αν τώρα ενημερωνόμαστε περισσότερο γι’ αυτά.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν καταγραφές μεγάλου αριθμού εγκλημάτων, καθώς οι καταγγελίες ήταν ελάχιστες. Πολλά εγκλήματα έμεναν στην αφάνεια και άλλα έμεναν άλυτα, γιατί δεν υπήρχε ο τεχνολογικός εξοπλισμός που υπάρχει σήμερα για να διαλευκανθούν. Επίσης, μεγάλο ρόλο πλέον παίζουν και τα κινήματα που ωθούν τα θύματα να μιλούν και να μη φοβούνται να καταγγείλουν την κακοποίηση.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των παιδιών;

Στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συχνά είναι δύσκολο να οδηγηθούν σε καταγγελία, καθώς δέχονται απειλές και εκφοβισμό από τους θύτες. Ειδικά τώρα, με την τεχνολογία, τις εφαρμογές γνωριμιών και τα τσατ η «δουλειά» των παιδεραστών γίνεται ακόμη πιο εύκολη.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 70% των θυμάτων είναι κορίτσια και οι θύτες στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες. Επίσης, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα θύματα εκβιάζονται με τη διαρροή γυμνών φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο, σε αντίθεση με την άσκηση βίας που χρησιμοποιούταν ως μέσο εκφοβισμού στο παρελθόν.

Ως επί το πλείστον τα παιδιά που πέφτουν θύματα δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά τους ή οι γονείς δεν ελέγχουν στενά τα παιδιά. Σαφώς αυτό δεν μπορεί να είναι κανόνας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε να πέφτουν θύματα, παιδιά διαλυμένων οικογενειών ή οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μια έρευνα στον Καναδά, σχετικά με την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, που διενεργήθηκε το 2020, έδειξε πως σε 100.000 παιδιά αντιστοιχούσαν 131 περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, έξαρση του φαινομένου μέσα στην πανδημία. Τρία στα 4 παιδιά που έπεσαν θύματα ήταν κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών. Επίσης, πάνω από το 50% των περιπτώσεων δεν διαλευκάνθηκαν.

Η υπόθεση των Σεπολίων

Η υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τα Σεπόλια έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη ανάσα. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πώς ένας άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό σε ένα μικρό παιδί, που δεν έχει καν προλάβει να αναπτυχθεί.

Το ακόμα πιο συγκλονιστικό, δε, είναι η εμπλοκή της ίδιας της μητέρας του κοριτσιού. Όπως φαίνεται, από τα στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, η μητέρα της 12χρονης γνώριζε τι συνέβαινε και αν ισχύουν τα λεγόμενα του παιδοβιαστή, έδινε και τη συγκατάθεσή της.

Το 12χρονο κορίτσι μαζί με τα 7 αδέρφια της ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι αναφορές στο Χαμόγελου του Παιδιού δεν ήταν λίγες για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι της οικογένειας. Ο πατέρας εθισμένος στα ναρκωτικά, ανίκανος να μεγαλώσει τα παιδιά του και η μητέρα να ψάχνει τρόπους να βγάλει χρήματα. Όλα αυτά συνθέτουν το προφίλ γονέων ακατάλληλων να μεγαλώσουν παιδιά.

Από την άλλη, ο 53χρονος ίσως βρήκε την ευκαιρία, βλέποντας την κατάσταση, να βιάσει την 12χρονη και να την εκμεταλλευτεί για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του και να βγάλει χρήματα. Μένει μόνο να αποδειχτεί η ακριβής σύνδεσή του με τη μητέρα της 12χρονης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, ένα 12χρονο κορίτσι είναι βιασμένο όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, καθώς το τραύμα από τον εφιάλτη που έζησε θα της μείνει για πάντα. Χρειάζεται πολλή προσοχή και ψυχοθεραπεία μέχρι να μπορέσει να καταλάβει το μέγεθος του τραύματος και να προχωρήσει στην επούλωση.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Η 12χρονη έχει βρεθεί με τουλάχιστον 10 άτομα, τα οποία «ψάρευε» ως «πελάτες» ο 53χρονος μέσω εφαρμογής γνωριμιών, όπου είχε φτιάξει ψεύτικο προφίλ και παρίστανε την 12χρονη. Επίσης, εξετάζεται και η πληροφορία για 213 πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εκτός από τον 53χρονο συνελήφθη και ένας 42χρονος με την κατηγορία γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκου. Οι δύο δράστες οδηγήθηκαν σήμερα (13/10) στις φυλακές Τρικάλων. Μάλιστα, ήταν προκλητικότατοι στην απολογία τους και επέρριψαν ευθύνες στο 12χρονο παιδί χωρίς καμία ντροπή. Ο, δε, 42χρονος είπε ότι η μικρή τον πίεζε να βρεθούν.

Η μητέρα της από την άλλη, όπως προκύπτει από αποκαλύψεις, ζητούσε χρήματα από την πρώην σύζυγο του 53χρονου λέγοντας της ότι τα χρειάζεται για το παιδί και αφήνοντας την να πιστεύει ότι δεν έχει κάνει καταγγελία στην αστυνομία. Η 37χρονη πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ ερευνώνται όλες οι πτυχές της υπόθεσης και κατά πόσο πράγματι έχει διαπράξει το αδίκημα της διακεκριμένης μαστροπείας κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης, υπάρχει και η καταγγελία ιδιοκτήτριας οίκου ανοχής, η οποία ισχυρίζεται ότι η μητέρα της 12χρονης έφερνε την κόρη της στα ραντεβού και μάλιστα εργαζόταν και η ίδια στον οίκο ανοχής.

Οι αρχές ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, καθώς και την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί και άλλοι βιασμοί, με θύματα ενδεχομένως και τα ανήλικα αδέρφια της 12χρονης, αλλά και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Εξετάζουν επίσης εξονυχιστικά όλες τις επαφές του Ηλία Μίχου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης Απόστολος Λύτρας, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπεράσπιση της μητέρας, έκανε λόγο για κύκλωμα που κρύβεται πίσω από την υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι δύο ακόμα κορίτσια έκαναν σχετικές καταγγελίες.

Σχετικές ειδήσεις