Μονοπέδιλο
Η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο finswimming Ειρήνη Δεληγιάννη για τις διεθνείς διακρίσεις, τους στόχους της αλλά και τις δύσκολες στιγμές
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Δεληγιάννη: Η «γοργόνα» με το… μονοπέδιλο

Η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο finswimming Ειρήνη Δεληγιάννη, μιλάει στο Newsbomb.gr για την μεγάλη της αγάπη, την τεχνική κολύμβηση.

Η Ειρήνη Δεληγιάννη έχει κατακτήσει τα υδάτινα «βασίλεια» όλης της Ευρώπης με το πείσμα, τη μαχητικότητα και την άψογη τεχνική της. Έχει αποσπάσει χρυσά μετάλλια και έχει γράψει σελίδες δόξας στον ελληνικό υδάτινο αθλητισμό.

Tα επιτεύγματα της θαυμαστά. Το άθλημα της τώρά αρχίζει να ανατέλλει στην Ελλάδα και νιώθει πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Η Ειρήνη μάς μιλά για τους επόμενους στόχους της και την παρουσία της στους μεσογειακούς και ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ακόμα, επισημαίνει τις μεγάλες διακρίσεις που έχει η χώρα μας στις πισίνες τα τελευταία χρόνια και υπογραμμίζει πως η σκληρή δουλεία φέρνει αποτελέσματα. Επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που πέρασε οι οποίες την ανάγκασαν να αφήσει τις πισίνες για τρία χρόνια.

Ωστόσο, η Ειρήνη έχει το μέταλλο της πρωταθλήτριας και δεν την πτοεί τίποτα.

Η Ειρήνη Δεληγιάννη ετοιμάζεται να «βουτήξει»
Η Ειρήνη Δεληγιάννη ετοιμάζεται να «βουτήξει»

- Ειρήνη ασχολείσαι με ένα άθλημα ιδιαίτερο, κολυμπάς με ένα βατραχοπέδιλο... Πως λέγεται αυτό;

«Το άθλημα που ασχολούμαι λέγεται τεχνική κολύμβηση ή αλλιώς finswimming και χρησιμοποιείς ως εξοπλισμό, πέδιλο (μονοπέδιλο), διπλά πέδιλα, αναπνευστήρα ή φιάλη».

- Γιατί το επέλεξες, τι σε ώθησε;

«Το άθλημα αυτό ήρθε αναπάντεχα, το είδα πρώτη φορά στην πισίνα που κολυμπούσα, ξεκίνησε η αδερφή μου αρχικά και θέλησα να το δοκιμάσω. Με κέρδισε αμέσως η ταχύτητα και η διαφορετικότητα του αθλήματος, το αγάπησα και το κάνω τα τελευταία 16 χρόνια».

- Πόσο δύσκολο και τεχνικό είναι αυτό ως άθλημα;

«Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομά του, το άθλημα βασίζεται πολύ στην τεχνική και από εκεί και πέρα παίζει ρόλο η δύναμη σε κάποια αγωνίσματα. Είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε έξτρα εξοπλισμό ο οποίος προσθέτει αρκετή αντίσταση όταν κολυμπάμε».

- Ποιες είναι οι διακρίσεις που έχεις αποσπάσει;

«Από το 2008 είμαι μέλος της εθνικής ομάδας, αποσπώντας παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές πρώτες θέσεις στην κατηγορία των νεανίδων και καταρρίπτοντας ένα παγκόσμιο και δύο πανευρωπαϊκά ρεκόρ νεανίδων. Στην κατηγορία των γυναικών έχω θέσεις μέσα στην οκτάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πρώτες θέσεις στο Μεσογειακό πρωτάθλημα και μια 5η θέση στα World Games που είναι και η μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλήματος».

- Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένο;

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνθιση στο άθλημα, όλο και περισσότερα κολυμβητικά σωματεία το εντάσσουν στο δυναμικό τους και βλέπουμε τον αριθμό των αθλητών να αυξάνεται και να ανεβαίνει κι άλλο το επίπεδο του αθλήματος. Ακόμα δυστυχώς, σε σχέση με το εξωτερικό θέλει αρκετή δουλειά έτσι ώστε να έχει την προβολή που του πρέπει».

Φορώντας το μονοπέδιλο της έτοιμη να αγωνιστεί
Φορώντας το μονοπέδιλο της έτοιμη να αγωνιστεί


- Τα τελευταία χρόνια στα αθλήματα του υγρού στίβου καταγράφονται επιτυχίες και μάλιστα μεγάλες και διεθνείς. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό το γεγονός;

«Η συνεχής δουλειά από αθλητές, προπονητές, συλλόγους αλλά και την ομοσπονδία, αρχίζει να επιφέρει καρπούς, οπότε βλέπουμε ότι με τα κίνητρα και την βοήθεια που αρχίζει πάλι να έρχεται σιγά-σιγά ξανά από το κράτος σε κάποια αθλήματα, οι αθλητές προσπαθούν ακόμη περισσότερο για μια μεγαλύτερη επιτυχία».

- Υπήρξε στιγμή που είχες πει, "θα τα παρατήσω"; Και ποια ήταν αυτή;

«Ναι, το έχω κάνει στο παρελθόν, σταμάτησα για 2-3 χρόνια λόγω μη καλής οικονομικής κατάστασης. Δυστυχώς στη χώρα μας για να κάνεις πρωταθλητισμό -στη πλειοψηφία των αθλημάτων- πρέπει παράλληλα να εργάζεσαι».

- Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

«Να συνεχίσω να είμαι σε καλό επίπεδο και αν τα καταφέρω φέτος να παρευρεθώ σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούλιο στην Ουγγαρία ή το Μεσογειακό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης το Σεπτέμβριο».

H Ειρήνη κατά τη διάρκεια της προπόνησης
H Ειρήνη κατά τη διάρκεια της προπόνησης


- Γιατί ένα μικρό παιδί να ασχοληθεί με τη κολύμβηση, τι θα κερδίσει;

«Κάθε παιδί πρέπει να ξέρει να κολυμπάει, είναι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα και βοηθάει πολύ στην καλή υγεία. Επίσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης. Όπως σε όλα τα αθλήματα θα μάθει να πειθαρχεί, να μην τα παρατά και να έχει ευγενή άμιλλα με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του».

Διαβάστε επίσης

Τα μεγάλα «what if» για τον μύθο του Βασίλη Χατζηπαναγή

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ένας μεγάλος αγωνιστής και πρωταθλητής ζωής

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο Δρ. Αντώνιος Ντακανάλης αποκρυπτογραφεί τη νόσο της εποχής μας


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ