ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα διόδια - Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10%

Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα διόδια - Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10%

Διόδια: Ο πληθωρισμός βάζει φωτιά στα κόστη συντήρησης, σύμφωνα με τις εταιρείες παραχώρησης - Ανοίγει η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση

Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται και στα διόδια λόγω της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς οι συμβάσεις παραχωρήσεις των έξι μεγάλων έργων της χώρας (Ολυμπία οδός, Νέα οδός, Κεντρική οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), προβλέπουν κάθε χρόνο αναπροσαρμογή στις τιμές των διοδίων.

Λόγω χαμηλού πληθωρισμού ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αναπροσαρμογές αυτές ήταν ήδη περιορισμένες ακόμη και με αρνητικές μεταβολές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα και πλέον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στις τιμές των διοδίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών και του Υπουργείου με το δεύτερο να επιδιώκει απορρόφηση μέρους του κόστους από τους παραχωρησιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι εταιρείες έχουν περιθώριο να αναπροσαρμόσουν από τις αρχές του χρόνου τα διόδια, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Τονίζεται ότι αναφορικά με τις ανατιμήσεις, εφόσον ενεργοποιηθούν, θα ξεκινήσουν από 20 λεπτά για Ι.Χ., μέχρι και άνω των 2,5 ευρώ για τις μεγάλες κατηγορίες, αυτές των φορτηγών.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Κατήγγειλε ότι έχασε 1.600 ευρώ – Συνελήφθη για υπεξαίρεση

Γερμανία: Ο Ερντογάν απειλεί την ειρήνη - Πιθανή σύγκρουση με Ελλάδα

Σεπόλια: Σε πειθαρχικό έλεγχο ο αστυνομικός που μιλούσε με τη 12χρονη