ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ F-16 ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ EK209

ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με δύο πτήσεις της Emirates στο Ελ. Βενιζέλος - Τι έψαχνε η CIA

Emirates
To αεροσκάφος της Emirates
In Time

Τεράστια η κινητοποίηση των αρχών απο το απόγευμα της Πέμπτης. «Άκυρος» συναγερμός από τη CIA με τη λάθος πληροφορία για «ύποπτο Άραβα». Λήξη του περιστατικού αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών. Όλα ξεκίνησαν όταν υπήρξε πληροφορία από τη CIA για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής σε πτήση της εταιρείας Emirates από την Αθήνα.

Το σήμα από τη CIA για ύποπτο

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης (10/11) στις ελληνικές Αρχές έπειτα από πληροφορία της CIA πως σε μία από τις δύο πτήσεις της Emirates επέβαινε ύποπτος άνδρας για τρομοκρατία.

Οι επιβάτες της πτήσης για Ντουμπάι, λίγο μετά την επιβίβασή τους (περίπου στις 6μμ.) και ενώ το αεροσκάφος είχε τροχοδρομήσει προς το διάδρομο απογείωσης ενημερώθηκαν από τον πιλότο για τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος και αναγκαστική επιστροφή στο χώρο στάθμευσης.

Οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί όλες τις αποσκευές τους (σ.σ. πράγμα που δεν γίνεται όταν πρόκειται όντως για τεχνικό πρόβλημα) με τις αρχές να τους περνούν έναν προς έναν από εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο. Ωστόσο, οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν για τον πραγματικό λόγο που έγινε ο έλεγχος. Η πτήση τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της με 3 ώρες καθυστέρηση.

Πτήση με συνοδεία F-16

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε την πτήση ΕΚ209 της Emirates που ήρθε από το Ντουμπάι στην Αθήνα με άμεση αναχώρηση για Νέα Υόρκη.

Καθώς το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου μία ώρα στον αέρα και συγκεκριμένα πάνω από τη Σαρδηνία, η CIA, ενημέρωσε την Ελλάδα ότι στο αεροσκάφος επιβαίνει ύποπτο άτομο για τρομοκρατία αραβικής καταγωγής.

Η Γαλλία και η Ιταλία αρνήθηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι επέστρεψε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες πως πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Μετά από λίγα λεπτά εντούτοις, από το παράθυρο του αεροσκάφους φαινόταν ξεκάθαρα πως ο πιλότος άδειαζε τα καύσιμα του αεροσκάφους, υπό το φόβο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ:

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τη στιγμή που οι επιβάτες κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, για να τους παραλάβουν τα ειδικά οχήματα και να επιστρέψουν στους χώρους του αεροδρομίου.

Δείτε δηλώσεις επιβατών για την πτήση-θρίλερ:

Τελικά αεροσκάφος, επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνοδεία δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block52+ που στάλθηκαν από το NATO, στις 21:56 το βράδυ της Πέμπτης (10/11).

H εντολή που δόθηκε στους επιβάτες όταν το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο Ελ. Βενιζέλος ήταν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος μόνο όσοι είχαν μπει από την Αθήνα και όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Όπως επισημαίνεται οι επιβάτες διανυκτέρευσαν στην Αθήνα και σήμερα Παρασκευή στις 15:00 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

Δείτε τα βίντεο που ανήρτησαν στο twitter, επιβάτες της πτήσης EK209:

Η λήξη συναγερμού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς δεν εντοπίστηκε ο ύποπτος στα αεροσκάφη της Emirates μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Σχετικές ειδήσεις