ΕΛΛΑΔΑ

Emirates: Συγκλονίζει επιβάτης - «Τρελή η πορεία του αεροσκάφους»

Emirates: Συγκλονίζει επιβάτης - «Τρελή η πορεία του αεροσκάφους»
To αεροσκάφος της Emirates
Intime news

Ο επιβάτης περιέγραψε όσα έγιναν στην καμπίνα του αεροσκάφους της Emirates κατά την πτήση-θρίλερ

Λεπτό προς λεπτό για τα όσα βίωσε μέσα στην πτήση-θρίλερ της Emirates, περιέγραψε επιβάτης του αεροσκάφους το οποίο απογειώθηκε από το «Ελ. Βενιζέλος» για τη Νέα Υόρκη, αλλά επέστρεψε στην Αθήνα μετά από πληροφορίες για ύπαρξη υπόπτου για τρομοκρατία.

Ο Γιάννης Σπυριδάκης, επιβάτης της πτήσης ΕΚ209, αρχικά ανέφερε στο Open ότι ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την Ιταλία, ανακοινώθηκε ότι γυρίζει πίσω στην Αθήνα: «Στην αρχή, πιστεύαμε πως δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση γιατί έγινε από τον πιλότο. Στη συνέχεια όμως το προσωπικό του αεροπλάνου μας ενημέρωσε ότι όντως γυρνάμε στην Αθήνα. Αρχικά δεν έλεγαν τον λόγο επιστροφής, μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας».

Όσο για τα F-16 που συνόδευαν το αεροπλάνο, δήλωσε πως δεν κατάφερε να τα διακρίνει: «Λόγω και της περασμένης ώρας δεν φαινόταν τίποτα, ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι υπήρχε συνοδεία. Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φανταστείτε ότι μέχρι και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, ξαφνικά διακόπηκε. Δεν είχαμε ούτε ίντερνετ στο αεροσκάφος», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι μέσα στο αεροσκάφος δεν υπήρξε πανικός: «Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε, εννοώ να συνοδεύεται από φωνές, λιποθυμίες ή οτιδήποτε, απλά σίγουρα άρχισε να υπάρχει ένα κλίμα περίεργο μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, όλοι αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει».

Ωστόσο ο κ. Σπυριδάκης έκανε λόγο για «τρελή πορεία» του αεροσκάφους, η οποία έγινε αντιληπτή και από τους επιβάτες: «Εμείς επειδή είχαμε μόνιτορ στην πτήση, μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία του αεροπλάνου και καταλαβαίναμε ότι ακολούθησε μία τρελή πορεία μέχρι να φτάσουμε στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» υπήρχε κινητικότητα από τις αρχές στο αεροδρόμιο: «Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η αποβίβαση των επιβατών, μόνο όσων επιβιβάστηκαν από την Αθήνα, γιατί το αεροπλάνο είχε έρθει από Ντουμπάι στην αρχή. Υπήρχαν αυτοκίνητα της ασφάλειας του αεροδρομίου, υπήρχαν και κάποια της αστυνομίας, αλλά ήταν πολύ ομαλή η μετάβαση μας από το αεροσκάφος στο λεωφορείο. Μας ξαναέγινε έλεγχος στα διαβατήρια και στα προσωπικά μας αντικείμενα και στις αποσκευές».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι επιβάτες απέκτησαν καθαρή εικόνα μόνο όταν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο:

«Καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε και είχαμε πλέον ίντερνετ. Μέσω των social media καταλάβαμε τι είχε συμβεί. Μας ανέφεραν αρχικά ότι θα πετάξουμε με την επόμενη πτήση δηλαδή σήμερα (11/11) στις 8 η ώρα το απόγευμα, αλλά χθες αργά, μας ανακοίνωσαν ότι θα φύγουμε με την πτήση των 5:20».

Το χρονικό του θρίλερ με τις δύο πτήσεις της Emirates

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών. Όλα ξεκίνησαν όταν υπήρξε πληροφορία από τη CIA για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής σε πτήση της εταιρείας Emirates από την Αθήνα.

Το σήμα από τη CIA για ύποπτο

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης (10/11) στις ελληνικές Αρχές έπειτα από πληροφορία της CIA πως σε μία από τις δύο πτήσεις της Emirates επέβαινε ύποπτος άνδρας για τρομοκρατία.

Οι επιβάτες της πτήσης για Ντουμπάι, λίγο μετά την επιβίβασή τους (περίπου στις 6μμ.) και ενώ το αεροσκάφος είχε τροχοδρομήσει προς το διάδρομο απογείωσης ενημερώθηκαν από τον πιλότο για τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος και αναγκαστική επιστροφή στο χώρο στάθμευσης.

Οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί όλες τις αποσκευές τους (σ.σ. πράγμα που δεν γίνεται όταν πρόκειται όντως για τεχνικό πρόβλημα) με τις αρχές να τους περνούν έναν προς έναν από εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο. Ωστόσο, οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν για τον πραγματικό λόγο που έγινε ο έλεγχος. Η πτήση τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της με 3 ώρες καθυστέρηση.

Πτήση με συνοδεία F-16

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε την πτήση ΕΚ209 της Emirates που ήρθε από το Ντουμπάι στην Αθήνα με άμεση αναχώρηση για Νέα Υόρκη.

Καθώς το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου μία ώρα στον αέρα και συγκεκριμένα πάνω από τη Σαρδηνία, η CIA, ενημέρωσε την Ελλάδα ότι στο αεροσκάφος επιβαίνει ύποπτο άτομο για τρομοκρατία αραβικής καταγωγής.

Η Γαλλία και η Ιταλία αρνήθηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι επέστρεψε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες πως πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Μετά από λίγα λεπτά εντούτοις, από το παράθυρο του αεροσκάφους φαινόταν ξεκάθαρα πως ο πιλότος άδειαζε τα καύσιμα του αεροσκάφους, υπό το φόβο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ:

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τη στιγμή που οι επιβάτες κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, για να τους παραλάβουν τα ειδικά οχήματα και να επιστρέψουν στους χώρους του αεροδρομίου.

Δείτε δηλώσεις επιβατών για την πτήση-θρίλερ:

Τελικά αεροσκάφος, επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνοδεία δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block52+ που στάλθηκαν από το NATO, στις 21:56 το βράδυ της Πέμπτης (10/11).

H εντολή που δόθηκε στους επιβάτες όταν το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο Ελ. Βενιζέλος ήταν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος μόνο όσοι είχαν μπει από την Αθήνα και όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Όπως επισημαίνεται οι επιβάτες διανυκτέρευσαν στην Αθήνα και σήμερα Παρασκευή στις 15:00 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

Δείτε τα βίντεο που ανήρτησαν στο twitter, επιβάτες της πτήσης EK209:

Η λήξη συναγερμού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς δεν εντοπίστηκε ο ύποπτος στα αεροσκάφη της Emirates μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Σχετικές ειδήσεις