ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Associated Press

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει στον Guardian ότι υπάρχουν επαφές με τη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του βρετανικού Μουσείου σχετικά με το ελληνικά αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη θέση τους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον Guardian.

«Υπάρχουν προκαταρκτικές επαφές και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζωρτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

Η είδηση έρχεται πέντε μέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μπροστά σε κοινό στο LSE τόνισε ότι υπάρχει λύση αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Τα γλυπτά στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2023

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023, εκτιμά ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιστήμονας δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρόκεται για το κεφάλι ενός αλόγου από το άρμα της Σελήνης, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδας τους», διαμηνύει στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ο Ρότζερ Μάικλ.

Ο Βρετανός μιλώντας στους thetimes.co.uk δήλωσε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτιμά ο Μάικλ επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη. Υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ρότζερ Μάικλ συνέχισε λέγοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία «επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γλυπτά Παρθενώνα: Το 54% των Βρετανών λένε «ναι» στην επιστροφή τους

Το 54% των Βρετανών λέει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Σχετικές ειδήσεις