ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για παιδική εργασία

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για παιδική εργασία
Κιβωτός του Κόσμου
Intime / φωτογραφία αρχείου

Απίστευτες καταγγελίες έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου. Τα παιδιά εξαναγκάζονταν σε παιδική εργασία, ενώ στη δομή λειτουργούσε από μίνι μάρκετ μέχρι σφαγείο.

Νέες καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου δημοσιεύτηκαν και αφορούν στην παιδική εργασία, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες τα παιδιά υποχρεώνονταν να δουλεύουν για να βγάζουν χαρτζιλίκι.

Η ειδυλλιακή εικόνα της Κιβωτού αποδομείται μέρα με τη μέρα. Παιδιά κάτω από τον ήλιο μαζεύουν σε σακιά τόνους κοπριά για να την πουλήσουν.

«Όταν ήταν η απολογία μετά κι έλεγε ο πατέρας ‘τι κάνουν; βοηθάνε;’ απαντούσαν (σ.σ. οι παιδαγωγοί) ‘ε κάτι κάνουν αλλά δεν ακούν και τόσο’ γιατί αντιδρούσαμε εμείς όταν κουβαλάγαμε πολύ και κουραζόμασταν και μας πόναγε η μέση», λέει πρώην τρόφιμος.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι το ονόμαζαν εργασιοθεραπεία.

«Από τις 06.00 να αρμέξω τις αγελάδες. Να τα καθαρίσω όλα τα ζώα, να τα βγάλω έξω. Αυτό μέχρι τις 15.00. Μετά τρώγαμε για μισή ώρα και μετά έκανα αποθήκη», είπε ο Γιάννης που τότε σε ηλικία 17 ετών πληρωνόταν με 500 ευρώ τον μήνα. Μαύρα χρήματα τα οποία εξανεμίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς από αυτά του ζητούσαν πίσω τα 450 για ενοίκιο, δηλαδή έμενε με 50 ευρώ στην τσέπη.

«Μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου και με ζητούσαν 450. Για να μένω στη δομή μέσα. Ναι, κι ήμουν 17 χρονών φανταστείτε. Δεν είχα κλείσει τα 18. (Μας έλεγαν) θα πηγαίνετε κάτω στην αποθήκη να βοηθάτε όπως σας βοηθάει η ‘Κιβωτός’. Έβαζαν εμάς να κάνουμε τις δικές τους αγγαρείες και τις δουλειές τους και σηκώναμε ψυγεία, σηκώναμε ντουλάπες».

Δουλειά, σχολείο, φαΐ. Αυτό ήταν το πρόγραμμα για τον έφηβο Νίκο αλλά και τον Παΐσιο και μόνο όταν δεν ήταν τιμωρία. Γιατί όταν έπεφτε «συνέπεια», όπως την έλεγαν, κοβόταν και το σχολείο.

«Με βγάζανε μόνο να δουλέψω από το πρωί μέχρι τις 15.00 και με κλειδώνανε μέσα. Μου έφερναν το φαγητό μόνο αν το θυμόντουσαν. Σχολείο δεν πήγαινα. 9 μήνες μόνο μέσα για δουλειά».

Οι… ανύπαρκτοι μισθοί

«Μας σταμάτησαν από το σχολείο και μας έβαζαν να δουλεύουμε από τις 09.00 μέχρι τις 16.00 για 10 λεπτά την ώρα».

Δούλευε για 7 ώρες και μάζευε 70 λεπτά του ευρώ. Τσουβάλιαζε κοπριά, καθάριζε αποθήκες και ο μισθός του δεν έφτανε ούτε για γαριδάκια από το κυλικείο της δομής.

«Δουλεύαν για να έχουν χαρτζιλίκι και οι απειλές του ότι αν δεν, στην Πωγωνιανή κυρίως ακουγόταν αυτό, ‘αν δεν κάνεις αυτό θα πληρώσεις για να μείνεις’».

Αυτές οι απειλές ενίοτε γίνονταν πράξη όπως αποκαλύπτει στο MEGA πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».

«Άμα έβγαζα εγώ 5€ την ημέρα, μου αφαιρούσαν 3€. Μου αφαιρούσαν 3€ για το σπίτι, για το φαγητό, για να μας το κάνουν ντε και καλά ότι έξω έτσι είναι. ‘Σου κρατάμε το ρεύμα και το φαγητό και το σπίτι που μένουμε’».

Λάντζα για τα μικρά παιδιά

«Να υπενθυμίσω τα παιδιά κάθε μέρα γυρνάνε από το σχολείο και διαβάζουνε. Εμείς σχολούσαμε και μας κατέβαζαν στις αποθήκες 15 χρονών αγόρια να δουλεύουμε κάτω στις αποθήκες».

Κι ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά δούλευαν σε χωράφια και αποθήκες, τους μικρούς της δομής τους περίμενε η λάντζα και η περισυλλογή σκουπιδιών.

«Μια φορά που δεν είχα πλύνει καλά τα πιάτα η κυρία (…) με έβαλε συνέπεια».

Ο 9χρονος ως καινούργιος στη δομή είχε αναλάβει τον καθαρισμό της κουζίνας, πλένοντας πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και ολόκληρα ταψιά. «Επειδή ήμουν καινούργιος με έβαλαν να πλύνω τα ταψιά. Τα πιάτα και μια φορά να καθαρίσω το σπίτι. Μας είχαν βάλει όλους και τους 14 να καθαρίσουμε όλο το σπίτι».

Πρώην εργαζόμενοι της δομής καταγγέλλουν πως τα περισσότερα 15χρονα και 16χρονα παιδιά αναγκάζονταν να δουλεύουν στα κρυφά και σε δουλειές εκτός δομής για να βγάζουν ένα χαρτζιλίκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αλλά και μαρτυρία πρώην τροφίμου, φέρεται πως μέσα στις δομές λειτουργούσε μίνι μάρκετ από το οποίο τα φιλοξενούμενα παιδιά αγόραζαν πράγματα μέσω κουπονιών που τους δίνονταν ως ανταμοιβή για την εργασία τους.

«Ο πατέρας Αντώνιος έλεγε στα μικρά παιδιά εάν μαζέψουν όλα τα σκουπίδια θα μπουν στο μίνι μάρκετ και θα πάρουν ό,τι θέλουν. Μετά είχε βάλει κουπόνια δηλαδή σημειώνανε οι παιδαγωγοί τις ώρες ου δούλευε ένα παιδί και μπαίνανε στο μίνι μάρκετ και παίρνανε πράγματα με τα κουπόνια. Τους έλεγαν “έχεις τρία κουπόνια, θα πάρεις πράγματα που αντιστοιχούν σε αυτά τα τρία κουπόνια”» αποκαλύπτει ο πρώην τρόφιμος.

Όπως λέει το κάθε αντικείμενο στο μίνι μάρκετ αντιστοιχούσε σε ένα προϊόν.

Σφαγείο λειτουργούσε μέσα στη δομή του Βόλου

Σύμφωνα με το MEGA, εντός της δομής του Βόλου λειτουργούσε σφαγείο όπου 15χρονα αγόρια έκαναν τους εκδορείς.

Όπως φαίνεται από βίντεο ντοκουμέντο, δύο 15χρονα αγόρια, υπό την καθοδήγηση ενός παιδαγωγού, με μεγάλα μαχαίρια προσπαθούν να καθαρίσουν ένα ανρί.

Σχετικές ειδήσεις