ΕΛΛΑΔΑ

Αναβρασμός στους Ρομά - Εστίες έντασης σε Αθήνα και άλλες πόλεις

 Πορεία φοιτητών για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού
Πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού.
Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ενταση στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά - Επεισόδια από Ρομά σε Ασπρόπυργο και Χαλκίδα - Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Πάτρας.

Ενταση επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ομάδα ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Εως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

Το απόγευμα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 19:00 ξεκίνησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη έχοντας δεχθεί πυρά από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, κατά την διάρκεια καταδίωξης. Στην διαμαρτυρία συμμετέχουν περισσότερες από 10 οργανώσεις, αναρχικοί και συλλογικότητες.

Νωρίτερα μια ομάδα διαδηλωτών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο αποκόπηκε από την πορεία δημιουργώντας μικρής έντασης επεισόδια τα οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι από νωρίς έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας.

Θεσσαλονίκη: Πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για τον θάνατο του 16χρονου

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη ήταν η πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 16χρονου ρομά από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης. Στην πορεία συμμετέχουν μέλη φοιτητικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας απ όπου ξεκίνησαν την πορεία. Κυριαρχούν τα συνθήματα κατά της αστυνομίας. Συγκέντρωση στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου πραγματοποίησαν νωρίτερα εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, καταγγέλλοντας τον πυροβολισμό του 16χρονου ρομά από αστυνομικές δυνάμεις.

«Δεν θα συνηθίσουμε σε τέτοιες εικόνες φρίκης! Δε θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!», τονίζουν σε ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στο ΥΜΑΘ όπου φώναξαν συνθήματα και έγραψαν με κόκκινη μπογιά στον δρόμο, στην είσοδο του υπουργείου, «Φτώχεια, βαρβαρότητα , καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί».

Σημειώνεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν μια ομάδα κουκουλοφόρων που συμμετείχε στην πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό, αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει φραγμό στην οδό Εγνατία, στο ύψος του κτηρίου της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, Η Αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στην οδό Γούναρη, μπροστά στη Ροτόντα.

Πάτρα: Επεισόδια στο κέντρο της πόλης

Την ίδια ώρα επεισόδια προκλήθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, στο τέλος δεύτερης πορείας που οργανώθηκε με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από τον πυροβολισμό αστυνομικού, κατά την διάρκεια καταδίωξης.

Ειδικότερα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Ερμού, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στην συνέχεια τα ίδια άτομα επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, τους απομάκρυναν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, με κύριο σύνθημά τους «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Ένταση από Ρομά σε Ασπρόπυργο και Χαλκίδα

Ένταση σημειώθηκε στον Ασπρόπυργο και στη Χαλκίδα, από εξαγριωμένους Ρομά . Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, νεαροί Ρομά άναψαν φωτιά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου ενώ έκλεισαν με αντικείμενα τις γραμμές του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λόγους ασφαλείας η κίνηση των τρένων.

Στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Πριν από λίγο, ωστόσο, οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, υπάρχει γενική επιφυλακή σε όλη την επικράτεια και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παντού σε ετοιμότητα να επέμβουν σε περίπτωση κλιμάκωσης των επεισοδίων.

Σχετικές ειδήσεις

Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου Ρομά - Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.

Ρόδος: Κινητοποιήσεις Ρομά για τον θάνατο του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Θάνατος 16χρονου: Φόβος επεισοδίων στα Λιόσια – Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.