ΕΛΛΑΔΑ

Μικροεπεισόδια για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Μικροεπεισόδια για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Σε συλλήψεις και προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ
Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Συνολικά 35 άτομα προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ 26 προσαγωγές σημειώθηκαν σε πορεία στην Αθήνα.

Σε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά.

Το βράδυ της Τρίτης κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 2 συλλήψεις, από τις 26 προσαγωγές που έγιναν.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει: «Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου.

Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Θεσσαλονίκη: 35 προσαγωγές και μια σύλληψη

Εκτονώθηκε η ένταση που επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά. Κουκουλοφόροι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει φραγμό στην οδό Εγνατία, στο ύψος του κτιρίου της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια κινήθηκαν μέσα από τα στενά της Ροτόντας προς την οδό Αγίου Δημητρίου όπου μεταφέρθηκε η ένταση.

Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας οδοφράγματα, ενώ φωτιά άρπαξε αποθήκη με έπιπλα και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να μην επεκταθεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου- λάμψης για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μέχρι στιγμής, έγιναν 35 προσαγωγές και μια σύλληψη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ένα από αυτά τα άτομα συνελήφθη.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρει:
«Απογευματινές ώρες σήμερα (13-12-2022), με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώσεις και πορείες, όπου συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, τα οποία κινήθηκαν σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Μετά το τέλος των πορειών, ομάδα ατόμων κινούμενη στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου πόλης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προέβησαν σε ρίψεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) και αντικειμένων εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης έθεσαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Μέχρι στιγμής προσήχθησαν τριανταπέντε (35) άτομα και συνελήφθη ένα εξ’ αυτών.

Προανάκριση διενεργούν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου Ρομά

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα τελεστεί η κηδεία του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος «έσβησε» από πυροβολισμό αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη, μετά την καταδίωξή του.

Ο 16χρονος Ρομά άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης, 13 Δεκεμβρίου, έπειτα από εννέα μέρες νοσηλείας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τον πυροβολισμό που είχε δεχθεί στα Διαβατά.

Στο μεταξύ, οι Ρομά είναι σε αναβρασμό και ζητούν να προφυλακιστεί ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο.

Σε επιφυλακή το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ' εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Σχετικές ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και ένταση στην Καμάρα

Αναβρασμός στους Ρομά - Εστίες έντασης σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Προπύλαια: Σε εξέλιξη η πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά