ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης - Κορονοϊός: Ανούσιο το αρνητικό τεστ σε ταξιδιώτες από Κίνα

Τζανάκης - Κορονοϊός: Ανούσιο το αρνητικό τεστ σε ταξιδιώτες από Κίνα
Associated Press

Κορονοϊός: «Άνευ σημασίας» η επιβολή αρνητικού τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα, τονίζει στο Newsbomb.gr o Νίκος Τζανάκης - Πόσο ανησυχητική είναι η μετάλλαξη της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στους «κόλπους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επέλαση του κορονοϊού στην Κίνα, με την κατάσταση να φαίνεται πως έχει βγει εκτός ελέγχου.

Υπό τον φόβο ότι η έξαρση της πανδημίας μπορεί να μεταφερθεί και στην Ευρώπη, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη υιοθετεί τα προτεινόμενα μέτρα από την ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ έως και 48 ώρες πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα αλλά και χρήση μάσκας.

Τα παράπανω μέτρα θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αναφέρεται ότι θα γίνει υποχρεωτική για τους ίδιους ταξιδιώτες η μάσκα υψηλής προστασίας, ενώ θα εντατικοποιηθεί και η ανάλυση των λυμάτων από τις απευθείας πτήσεις με την Κίνα.

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Ανούσιο το αρνητικό τεστ σε ταξιδιώτες από Κίνα

Η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το αρνητικό τεστ που έχει προτείνει η ΕΕ διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Όπως εκτιμά μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, το συγκεκριμένο μέτρο δεν αναμένεται να βοηθήσει: «Νομίζω ότι τα τεστ είναι άνευ σημασίας, δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε δε ότι η γονιδιακή επιτήρηση μέσα από τα λύματα των αεροπλάνων μπορεί να ωφελήσει ώστε να ελέγχονται σε καλύτερο βαθμό οι ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Προτείνω να γίνεται συλλογή των λυμάτων των αεροπλάνων που ξεκινούν από την Κίνα. Σε αυτά να γίνεται γονιδιακή ανάλυση και όχι σε αυτά των αεροδρομίων», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν μας ανησυχεί η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5»

Πέρα από την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας στην Κίνα, προβληματισμό προκαλεί στην Ευρώπη και η εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, η οποία εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr ο Nίκος Τζανάκης, πρόκειται για μια μεταδοτική μετάλλαξη από την οικογένεια της Όμικρον αλλά δεν αναμένεται να προβληματίσει τη χώρα μας. «Μπορεί να δώσει κάποια περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού που θα εμφανιστούν σαν ήπιες γρίπες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε ότι με βάση τα τωρινά στελέχη ο κορονοϊός δεν πρόκειται να απασχολήσει τη χώρα μας με τον τρόπο που το έκανε το 2020 και το 2021.

Έρχεται μεγάλο κύμα κρουσμάτων γρίπης

Με ανησυχία παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές και τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη πρόκεται να αυξηθούν.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου και τις αρχές του Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 300 με 350 χιλιάδες κρούσματα εβδομαδιαίως.

«Είναι πολλά, που σημαίνει ότι θα έχουμε 100 με 125.000 κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Θα δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία αλλά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικές ειδήσεις