ΕΛΛΑΔΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Γαλαζοαίματοι» από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Παρέλαση» ιδιωτικών τζετ από εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.
eurokinissi.gr

Πλήθος εστεμμένων και μελών βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη, αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αρχίσει να προσγειώνονται στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Αρκετοί θα είναι οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης που θα φτάσουν τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, οι προετοιμασίες στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη και μεταφορά των υψηλών προσκεκλημένων που θα φτάσουν με τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένεται να προστίθενται και άλλοι εστεμμένοι στη λίστα των ανθρώπων που θα παραστούν στην ταφή.

Οι «χρυσοί» προσκεκλημένοι που θα δώσουν το «παρών»

Οι προσκεκλημένοι θα φτάσουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης μέσα στο επόμενο 48ωρο. Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας η βασιλικη οικογένεια της Ισπανίας, δηλαδή ο ανιψιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος ΣΤ, η σύζυγός του Λετίθια αλλά και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας καθώς και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Άννας Μαρίας και ο διάδοχος του θρόνου, Φρέντερικ.

Το «παρών» θα δώσουν επίσης ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ΄, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα συνοδευόμενη από την πρώην βασίλισσα Βεατρίκη.

Αύριο, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, θα έρθουν ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον. Στην κηδεία του Κωνσταντίνου αναμένεται να βρεθεί επίσης ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ενώ ο πρίγκιπας Ράντου αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Στην Αθήνα αναμένεται και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας.

Οι αφίξεις των βασιλικών ζευγών θα συνεχιστούν και ανήμερα της κηδείας, οπότε την Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και η πριγκίπισσα Άννα, εκπροσωπώντας την βρετανική βασιλική οικογένεια.Αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει εάν θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ ή ο πρίγκιπας Έντουαρντ.

Στη λίστα με τους περισσότερους από 180 καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικοί.

Τα γεύματα προς τους καλεσμένους

Τα τελευταία 24ωρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διαμένουν μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο αναμένονται και βασιλικές οικογένειες από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προγραμματίσει δύο επίσημα γεύματα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Κυριακής 50 άτομα θα δειπνήσουν με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου, ενώ μετά την κηδεία η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε 200 υψηλούς καλεσμένους.

Πυρετώδεις προετοιμασίες και αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία

Υπενθυμίζεται ότι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν πάρει «φωτιά». Νωρίτερα σήμερα η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών στο Τατόι που τη Δευτέρα θα γίνει η ταφή. Χθες η οικογένεια του εκλιπόντος τέλεσε τρισάγιο στο πρώτο νεκροταφείο.

Η Λίνα Μενδώνη επέβλεψε τις εργασίες που γίνονται στο χώρο προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ταφή του έκπτωτου μονάρχη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, η σύζυγος του εκλιπόντος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι αδελφές του βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, μετά από σχετική άδεια και τέλεσαν το τρισάγιο για τη συμπλήρωση των τριών ημερών από το θάνατο του Κωνσταντίνου στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Στην κηδεία του πρώην μονάρχη αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση πήρε μία συγκεκριμένη απόφαση που πιστεύω ότι είναι σωστή. Ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τι αποφασίστηκε για τα μέτρα ασφαλείας

Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οριστικοποίηση των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Παρών στη σύσκεψη ήταν ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ζήτησε η Αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή. Στο Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή, το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας». Μετά από επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με την οικογένεια θα διευκρινιστεί εάν θα μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει από το σημείο του μπλόκου πεζός για να φτάσει στο πρώην βασιλικό κτήμα.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα λάβει χώρα η εξόδιος ακολουθία, θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους 187 προσκεκλημένους που θα έχουν ονομαστικοποιημένη πρόσκληση. Περιμετρικά του ναού αστυνομικοί θα δημιουργήσουν κλοιό ασφαλείας. Συνολικά πέντε drones θα πετούν στον αττικό ουρανό και θα δίνουν –μαζί με δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.- εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται σε επιφυλακή –για παν ενδεχόμενο- άντρες της ΕΚΑΜ, όπως και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ.

Στην τελετή θα παραστούν μέλη των εν ενεργεία βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνδέσμους άλλων χωρών, προκειμένου να έχουν εικόνα για την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στην Αθήνα και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες άφιξης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και για τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, με στόχο να μην προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης. Αναμένεται να κλείνουν δρόμοι για τη μετακίνηση των προσκεκλημένων, ενώ επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποδίδονται ξανά στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό για να μη διαταράσσεται περαιτέρω η κυκλοφορία. Επί ποδός θα βρίσκονται υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική, ενώ θα αξιοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο για να αποτραπούν τυχόν «παρατράγουδα».

Στην Αθήνα θα βρίσκονται όμως και οι πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών, που θα συνοδεύουν τους προσκεκλημένους σε κάθε τους βήμα. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι θα επιτηρούν από ταράτσες κτιρίων χωρίς να είναι διακριτοί.

Σχετικές ειδήσεις