ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: «Έχουμε υψηλή θετικότητα και δεν το έχουμε καταλάβει»

Λινού στο Newsbomb.gr: «Έχουμε υψηλή θετικότητα κρουσμάτων κορωνοϊού και δεν το έχουμε καταλάβει»
Το κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού ανησυχεί τους ειδικούς.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Την ανιούσα έχουν πάρει τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας - Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της νέας μετάλλαξη Όρθρος (CH.1.1 ) της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με τη νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στα νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν γεμίσει ασφυκτικά κάνοντας τους ασθενείς να περιμένουν στα επείγοντα περιστατικά αρκετές ώρες μέχρι και μέρες μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα.

Στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού στο Newsbomb.gr.

Μετά τα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υπο-παραλλαγή «Όρθρος» η κυρία Λινού εξήγησε: «Ξέρουμε ότι υπήρχε η υπο-παραλλαγή “Όρθρος” στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Στην Αγγλία είναι πολύ συχνό αλλά ξέρουμε λίγα γι’ αυτό ακόμα. Τα κρούσματα αυξάνονται όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της άρσης των μέτρων και λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας».

Σχετικά με τη νέα παραλλαγή «Κράκεν» του κορoνϊού που εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. και εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα είπε: «Φαίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουμε ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα της “Κράκεν” αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αυτό. Δεν έχει παρουσιαστεί σε πόσα δείγματα έγινε ο έλεγχος», είπε και εξήγησε «δηλαδή έχουμε 7 κρούσματα αλλά είναι σε 100 δείγματα ή σε 5.000 δείγματα; Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί».

Ερωτηθείσα για το αν «θα συνεχίσει να πέφτει η θετικότητα ή αν πρόκειται για κάτι συγκυριακό», η κυρία Λινού απάντησε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση είναι η θετικότητα στην Ελλάδα γιατί τα δείγματα που μετρώνται είναι συγκυριακά δεν είναι ότι πάμε σε ένα γενικό πληθυσμό και κάνουμε τεστ σε ένα τυχαίο δείγμα και μετράμε πόσα είναι τα κρούσματα για να δούμε και τη θετικότητα».

Πρέπει να επιστρέψουν τα μέτρα τονίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, στο Newsbomb.gr για να περιοριστεί η πανδημία. «Τήρηση των κλασικών μέτρων και ενίσχυση των εμβολιασμών», υπογράμμισε η κυρία Λινού.

Όσον αφορά την αυξημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία της Ελλάδας η κυρία Λινού είπε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υψηλή θετικότητα και δεν το έχουμε καταλάβει γιατί δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι σοβαρότερη από πριν η νόσος».

ΕΟΔΥ: 186 θάνατοι από κορονοϊό και 2 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδειξε ότι από τις 9 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ειδικότερα για τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη. Αυξήθηκε, όμως, ο αριθμός των εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147. Καταγράφηκαν 186 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102).

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή «Κράκεν» όπως έχει γίνει γνωστή, έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα και η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+280%), στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+30). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+5%).

Ως προς τη γρίπη, η θετικότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Συνολικά, έχουν νοσηλευτεί 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σε όλα τα κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α.

Τέλος, αύξηση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιός - RSV, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Σχετικές ειδήσεις

Σισμανόγλειο: «Έμφραγμα» στις εφημερίες του νοσοκομείου

«Η έξαρση ιώσεων έκανε τον κορονοϊό να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος»

«Χάος» στα νοσοκομεία με τον ΦΠΑ σε διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19