ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ψευτογιατρός: «Μας έφαγε πάνω από 60.000 ευρώ και ο αδερφός μου πέθανε»

Ψευτογιατρός: «Μας έφαγε πάνω από 60.000 ευρώ και ο αδερφός μου πέθανε»
Ψευτογιατρός
Pixabay

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 15 περιπτώσεις ασθενών που εξαπατήθηκαν από τον ψευτογιατρό, ενώ οι πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για την υπόθεση του ψευτογιατρού, ο οποίος εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από το 2009.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 15 περιπτώσεις ασθενών που εξαπατήθηκαν, ενώ οι πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Θέμα χρόνου είναι να δημοσιευτούν με εισαγγελική διάταξη τα στοιχεία ταυτότητας και η φωτογραφία του, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα θύματά του.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του για ανθρωποκτονία με δόλο. Ο 65χρονος Έλληνας και πρωταγωνιστής του κυκλώματος δεν είχε καμία ιατρική ιδιότητα και δήλωνε στα θύματά του νευρολόγος ή φυσίατρος.

«Του δώσαμε πάνω από 60.000 ευρώ»

Ο αδερφός ενός από τα πέντε θύματα του ψευτογιατρού και του Γερμανού συνεργού του περιέγραψε στο Newsbomb.gr πώς εξαπατήθηκαν από τον υποτιθέμενο γιατρό στην προσπάθεια να βρουν μια θεραπεία για να σωθεί ο αδερφός του.

Όπως είπε, ο ψευτογιατρός εμφανίστηκε μια περίοδο που ακούστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι υπάρχει μια πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Ο ψευτογιατρός εκμεταλλευόμενος αυτό εμφανίστηκε και τους «πούλησε» ελπίδα.

«Αυτός προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, όταν δεν είχαμε ελπίδα πια για θεραπεία γιατί η επιστήμη είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Εμφανίστηκε και είπε "μπορώ να τον κάνω να περπατήσει"», είπε ο αδερφός του θύματος.

Όπως τονίζει ο αδερφός του 53χρονου που έχασε τη ζωή του, ο συγκεκριμένος είχε κάτι φιαλίδια τα οποία, όπως έλεγε, περιείχαν τα βλαστοκύτταρα και έκανε ενέσεις στο θύμα. Για κάθε ένεση τους αποσπούσε ένα μεγάλο ποσό. «Του δώσαμε πάνω από 60.000 ευρώ», είπε ο αδερφός του θύματος.

Αφότου έφυγε από τη ζωή ο 53χρονος, ο υποτιθέμενος γιατρός εξαφανίστηκε.

Όσον αφορά στις νομικές διαδικασίες, ο αδερφός του 53χρονου είπε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Τόνισε, δε, ότι το μόνο που ζητά είναι δικαίωση. «Ζητώ δικαίωση για τη μνήμη του αδερφού μου και για τους υπόλοιπους που χάθηκαν άδικα. Καταχράστηκε την ελπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς τον έπιασαν οι Αρχές

Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 όταν ο αδερφός του 53χρονου από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον 65χρονο στην Αστυνομία, δίνοντας λεπτομέρειες για τη δράση του. Η υγεία του ασθενούς, ωστόσο, αντί να βελτιωθεί επιδεινώθηκε δραματικά μέχρι που τελικά ο ασθενής κατέληξε τον Νοέμβριο του 2020.

Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, ο αδερφός του ασθενούς κατήγγειλε τη δράση του ψευτογιατρού. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 65χρονου υπήρχε ήδη μία δικογραφία του 2019 για απάτη. Ο ψευτογιατρός είχε αποσπάσει 135.000 ευρώ προκειμένου να εφαρμόσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε μια νεαρή κοπέλα που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο συνεργός του ήταν ένας Γερμανός γιατρός από τη Στουτγκάρδη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από την έρευνα προέκυψε ότι ο 65χρονος ψευτογιατρός πραγματοποιούσε ταξίδια στη Γερμανία μαζί με τους ασθενείς του, τους οποίους με τον τρόπο αυτό έπειθε ότι μαζί του μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Κατόπιν, τους έπειθε -με τη βοήθεια του Γερμανού γιατρού- να ακολουθήσουν θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Οι δυο τους ζητούσαν από τους ασθενείς από 10.000-25.000 ευρώ για την κάθε ένεση με βλαστοκύτταρα που έκαναν. Προσπαθούσαν να καταλάβουν την οικονομική κατάσταση των θυμάτων τους και ανάλογα αυξομείωναν το ποσό που ζητούσαν ως αμοιβή. Το συνολικό κέρδος τους υπολογίζεται από τις Αρχές στις 900.000 ευρώ. Η δράση τους ξεκίνησε το 2009 και συνεχίστηκε έως το 2020.

Σχετικές ειδήσεις