ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση F-4 Phantom: «Τι λάθος έγινε και σκοτώθηκε το παιδί μου;» - Συγκλονίζει ο πατέρας του 29χρονου

Πτώση F-4 Phantom: «Τι λάθος έγινε και σκοτώθηκε το παιδί μου;» - Συγκλονίζει ο πατέρας του 29χρονου
Ανείπωτη η θλίψη που βιώνει η οικογένεια Τουρούτσικα, μετά τον θάνατο του 29χρονου Υποσμηναγού, συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου Ηλείας.
Glomex / Alpha TV

Ανείπωτη είναι η θλίψη για την οικογένεια του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα (30/1) μετά την πτώση του F-4 Phantom στο Κατάκολο της Ηλείας, στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη, και το αεροσκάφος. Ο πατέρας του άτυχου Υποσμηναγού ραγίζει καρδιές περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές ευτυχίας με τον γιο του.

Ένα βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την οικογένεια του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, αλλά και όλους τους γνωστούς και φίλους του 29χρονου Υποσμηναγού ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο μοιραίο F-4 Phantom που έπεσε στα ανοικτά του Κατάκολου το πρωί της Δευτέρας (30/1). Ο πατέρας του νεκρού αεροπόρου, Κώστας Τουρούτσικας, συγκλόνισε περιγράφοντας τόσο τις τελευταίες στιγμές που πέρασε με τον γιο του, όσο και το πάθος που είχε ο 29χρονος για την υπηρεσία του και την Πολεμική Αεροπορία.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τον ευχαριστηθούμε άλλο. Σκοτώθηκε 30 χρονών. Τον Απρίλιο θα γινόταν 30 ετών. Από ότι έμαθα ήταν ακαριαίο. Δεν τον ενδιέφερε αν θα πεθάνει για την πατρίδα του. Ήθελε να πεθάνει αν συνέβαινε κάτι εν καιρώ πολέμου να σκοτωθεί εν καιρώ πολέμου. Εμένα με καίει το παράπονο, ότι σκοτώθηκε εν καιρώ ειρήνης», είπε με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας του 29χρονου Υποσμηναγού, στην τηλεόραση του Alpha.

«Φεύγω πατέρα, μου λέει, γιατί τη Δευτέρα πετάει. Τι λάθος έγινε τώρα και μου σκοτώθηκε το δικό μου το παιδί. Γιατί ήταν τόσο άτυχο να πάει συγκυβερνήτης εκείνη την ημέρα, και να σκοτωθεί; Ήξερα, είχα εμπιστοσύνη μαζί του. Ξέρω ότι δεν έκανε τρέλες. Έφυγε, και τον βρήκαν στο νερό πεθαμένο. Και μαζί με αυτόν, πεθαμένους κι εμάς».

«Πέρασε Ικάρων, δύσκολα τα πάντα. Μου έλεγε πατέρα έχει δυσκολίες. Ήταν κάπου τέσσερα χρόνια στη μοίρα με τα Phantom. Δεν ήθελε να φύγει», ανέφερε βουρκωμένος ο κ. Κώστας Τουρούτσικας.

«Πρώτη φορά καθίσαμε μαζί τόσες ώρες»

«Η μητέρα του δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον. Τα αδέρφια του είναι σε κατάσταση σοκ. Ήταν πολύ αγαπημένα», είπε ο κ. Τουρούτσικας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην οικογένεια μετά το τραγικό συμβάν.

«Τον συνάντησα τελευταία φορά το Σαββατοκύριακο, μετά από καιρό. Ήταν η τελευταία φορά που μείναμε μαζί και η πρώτη φορά που καθίσαμε μαζί τόσες ώρες. Αφορμή στάθηκε ο αγώνας του ινδάλματός του, του Τσιτσιπά, συζητούσαμε για ώρες. Για μένα αυτό είναι η καλύτερη ανάμνηση, γιατί δεν τον έβλεπα πολύ», είπε στη συνέχεια ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού, μιλώντας νωρίτερα και πάλι στην τηλεόραση του Alpha.

«Ήταν το τελειωτικό χτύπημα, δεν θα αντέξουμε…»

Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα στην κάμερα του Mega, ο κ. Τουρούτσικας υποστήριξε πως «Για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο, μεθοδικό και δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα. Δεν σκοτώθηκε από μόνος του, άλλος οδηγούσε, χωρίς να θέλω να πω ότι έφταιγε ο άλλος ο πιλότος».

«Δεν ήταν στο χέρι του να κάνει κάτι, δεν βοήθησε τον εαυτό του, δεν έκανε extreme πράγματα. Αν οδηγούσε μόνος του, μπορεί και να ζούσε» πρόσθεσε ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού, τονίζοντας: «Εμένα με σκοτώνει το αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσε να προφυλαχτεί, να κάνει μια προσπάθεια. Αυτός πέρασε από τη ζωή στον θάνατο σε χρόνο dt. Δεν μπορώ να το χωνέψω», πρόσθεσε.

«Του έλεγα πρόσεχε, είναι ύπουλος ο Ερντογάν και έλεγε "έχουμε σχέδιο για όλα"»

Ο πατέρας του νεκρού Υποσμηναγού, το πρωί σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, είπε μεταξύ άλλων «Το παιδί αγαπούσε πολύ τη δουλειά του. Τελευταία ημέρα που τον είδα - είχα να τον δω πέντε μήνες - μου λέει “όλα καλά”, του λέω “πρόσεξε γιατί ο Ερντογάν είναι ύπουλος”. Όχι μου λέει, “έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα”. Μου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν τον ενδιέφερε αν ζήσει ή αν πεθάνει»,

Όντας βουρκωμένος, ο κ. Τουρούτσικας υποστήριξε πως «Το όνειρό του ήταν μόνο η πατρίδα, δεν τον ενδιέφεραν, ούτε τα χρήματα, ούτε τίποτα. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα. Ηταν ταμένος στο να γίνει πιλότος».

«Είχε δηλώσει πρώτη την Ικάρων και πέθανε 29 χρονών…»

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και στην κάμερα της ΕΡΤ, τη Δευτέρα (30/1) ημέρα της τραγωδίας. «Ήρθε το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Φεύγω γιατί το πρωί πετάω μας είπε. Πέταξε και τέλος… Του έλεγα κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά και εκείνος μου είπε, όχι, θα δηλώσω πρώτη την Ικάρων. Τη δήλωσε πρώτη και καταστραφήκαμε όλοι», είχε τονίσει ο κ. Τουρούτσικας.

Φλώρος και Μπουρολιάς στο σπίτι της οικογένειας Τουρούτσικα

Συγκλονισμένη είναι η στρατιωτική ηγεσία από την είδηση της πτώσης του F-4 Phantom δυτικά του Κατακόλου, το οποίο οδήγησε στον θάνατο τον 29χρονο Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ ο κυβερνήτης Σμηναγός, Ευστάθιος Τσιτλακίδης συνεχίζει να αγνοείται.

Από την πρώτη στιγμή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έδωσαν εντολή να σπεύσουν κοντά στις οικογένειες ψυχολόγοι για να τους στηρίξουν ψυχολογικά, ενώ ενημέρωσαν πως άμεσα θα βρεθούν δίπλα τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον πατέρα του αδικοχαμένου συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα.ΕΡΤ

Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης, μόλις 30 ώρες μετά το δυστύχημα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ταξίδεψαν για την Αρκαδία όπου βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Τουρούτσικα προκειμένου να τους συλλυπηθούν, να εκφράσουν τη βαθύτατη οδύνη τους και φυσικά να εκφράσουν τη συμπαράσταση τη δικής τους αλλά και ολόκληρης της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θυμίζουμε πως από χθες έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος.

Πτώση F-4 Phantom: Δύτες και υποβρύχιο ρομπότ στη μάχη – Δραματικές ώρες για τις οικογένειες

Κανείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει. Κανενός η σκέψη δεν μπορεί να ξεφύγει από την εικόνα των δύο πιλότων του μοιραίου F-4 Phantom που κατέπεσε 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου.

Στον τόπο των ερευνών, στο Κατάκολο Ηλείας, Λιμενικοί, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί έστω ένα στοιχείο που θα αναπτερώσει τις ελπίδες για εντοπισμό του κυβερνήτη Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Πλέον τα σωστικά συνεργεία έχουν επεκτείνει τις έρευνες και κάτω από τη θάλασσα, με δύτες να έχουν ριχτεί στη μάχη, ενώ και σε επίπεδο τεχνολογίας έχει επιστρατευτεί υποβρύχιο ραντάρ. Η κατάσταση ωστοσο δεν είναι καθόλου εύκολη, μιας και το ανάγλυφο του βυθού είναι τόσο δύσκολα προσεγγίσιμο, με χαράδρες και μεγάλα βάθη που φτάνουν από τα 100 μέτρα μέχρι και τα 1.000.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, είναι πιθανό ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε καν να αντιδράσει, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το «κουφάρι» του μαχητικού ή έστω κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός του cockpit.

Σχετικές ειδήσεις