ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω του καιρού

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω του καιρού
EUROKINISSI

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Η Αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε γνωστοποιεί πως για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, ενόψει των δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από τις 18:00 του Σαββάτου (4/2) πρέπει τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Επιπρόσθετα, από τις 18:00΄του Σαββάτου (4/2) δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

-Καθ' όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από τις 06.00΄ ώρα της Κυριακής 05.02.2023 δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ο καιρός την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Βροχές στα νότια και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο. Καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων κυρίως στα νότια θαλάσσια τμήματα. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Ισχυρός παγετός στα βόρεια. Άνεμοι έως 8-9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Tοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Πριν τις μεσημβρινές ώρες και με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά πρός νότο, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στην Κρήτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού. Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ένταση και γενίκευση των χιονοπτώσεων στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -12 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 10, στα Επτάνησα από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -2 έως 5 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια/βορειοανατολικά του νομού. Γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανώς χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν αλλά θα διατηρηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4-5 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από τις βραδινές ώρες.