ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη τα σχολεία, τα καταστήματα και το Δημόσιο

Κακοκαιρία
In Time

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και εμπλεκόμενων φορέων, για να αξιολογηθούν τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα και να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Ανοίγουν στις 09:00 οι δημόσιες υπηρεσίες - Στις 10:00 τα καταστήματα

Σήμερα Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 09:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης, σήμερα τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, θα είναι ανοικτά από τις 10:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 10.00 το πρωί.

Ανάλογα με την εξέλιξη των μετερεωλογικών δεδομένων θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα που επηρεάζονται από την κακοκαιρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, ενώ όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Για τις περιοχές που επηρεάζονται, παραμένει σε ισχύ η αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες για μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίες οι μετακινήσεις κάποιων πολιτών, προτού ξεκινήσουν πρέπει να ενημερώνονται:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023 από την ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά και νότια με βαθμιαία μείωση των εντάσεων.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Πέμπτη

Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά σε Κεντρικό Τομέα, Δυτικό Τομέα και Νότιο Τομέα αλλά και σε Πειραιά και Νησιά.

Αντίθετα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον Βόρειο Τομέα, στην Πεντέλη και την Κηφισιά, ενώ στους υπόλοιπους Δήμους τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μια με δύο ώρες αργότερα.

Στη Δυτική Αττική, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στη Μάνδρα και στη Φυλή, ενώ στην Ανατολική Αττική θα είναι κλειστά στους Δήμους: Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών και Μαραθώνα.

Ρέθυμνο

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρίου. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον Δήμο Ανωγείων.

Μαγνησία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς και του παγετού σε ολόκληρη την περιοχή τους.

Στον δήμο Νοτίου Πηλίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, όπως και οι παιδικοί σταθμοί, θα είναι κλειστά και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, μετά από απόφαση του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού.

Φθιώτιδα

Κλειστά θα παραμείνουν στα Καμένα Βούρλα, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, καθώς και οι Παιδικοί σταθμοί, με εντολή Δημάρχου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του παγετού. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της Στυλίδας κάνει γνωστό πως λόγω των καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στην Δ.Ε της Στυλίδας.

Εύβοια

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλη την Εύβοια και αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» συνεχίζεται και προκαλεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους αλλά και στη Σκύρο.

Πρώτος ο δήμος Καρύστου ανακοίνωσε επίσημα ότι όλες οι σχολικές μονάδες θα είναι κλειστές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι.

Αχαΐα

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Ακράτα, Αιγείρα.

Τήνος

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τήνου καθώς και των παιδικών σταθμών του Δήμου Τήνου για σήμερα Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της επαγόμενης επικινδυνότητας στη μετακίνηση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Βοιωτία

Ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας όλων των παιδικών σταθμών (δημοσίων και ιδιωτικών) στο Δήμο Θήβας και τη Δημοτική Ενότητα Βαγίων λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.