ΕΛΛΑΔΑ

H α’ κατοικία στο σφυρί – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες

Πλειστηριασμοί
Πολιτική αναταραχή έχει φέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου 
Intime

Μόνο για το 2023 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί υπολογίζονται σε 17.244

Πολιτική αναταραχή έχει φέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου που με πλειοψηφία (56-9), κατά την διάρκεια διάσκεψης κεκλεισμένων των θυρών, έδωσε το πράσινο «φως» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων από τους διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναμένεται να εκδηλωθεί νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα δάνεια υπολογίζονται στα 54 δις ευρώ, ενώ τα 27 δισ. ευρώ των 590.000 δανειοληπτών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πλειστηριασμού.

Επιπλέον, έχουν επιστρέψει ενήμερα στις τράπεζες 8 δισ. των 115.000 δανειοληπτών, ενώ στον αέρα (ρύθμιση ή πλειστηριασμός) βρίσκονται 19 δισ. δανείων των 140.000 δανειοληπτών.

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για το 2023 υπολογίζονται στα 17.244.

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για την «γρήγορη» απόφαση του Αρείου Πάγου μάλιστα, τοποθετήθηκε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός αφήνοντας αιχμές για όλη την διαδικασία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε δύο και τρία χρόνια για να παρθεί απόφαση».

«Η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση. Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds. Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση. Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τσίπρας: Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να αναστείλει άμεσα πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς», ενώ προσθέτει ότι «ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα».

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό».

«Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοινώνει ότι καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή «για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds».

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει:

«Καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

»Επιδότηση από το Δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

»Προστασία της αγροτικής γης».

Και υπογραμμίζει πως η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα «συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».

ΚΚΕ: Η απαράδεκτη απόφαση

Ο Περισσός από την πλευρά του κάνει λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, που «ανοίγει ένα νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία».

«Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», σημειώνει το ΚΚΕ, «γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Και καταλήγει πως «τώρα, χωρίς καθυστέρηση» πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, «που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».

Οικονόμου: Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ο Άρειος Πάγος

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και ήταν ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας». Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds και τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές.

Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης: «Για αυτό στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες. Όχι μόνο για αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η «διαχείριση» του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους.

Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και, φυσικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δις για πάνω από 3300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ό,τι κι αν προσπαθεί σήμερα να πει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να ξαναξεγελάσει τους πολίτες».