ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο - Κορυδαλλός: «Ήταν στα πατώματα χτυπημένοι και με αίματα»

Κορυδαλλός: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Κραύγαζαν, ήταν στα πατώματα χτυπημένοι και με αίματα»
Pixabay

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό - Δικαστικές εξελίξεις, καθώς σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργήματα. 

Συγκλονίζουν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο γηροκομείο του Κορυδαλλού, αποκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι ηλικιωμένοι έζησαν τραγικές στιγμές, όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι, από τον ιδιοκτήτη και τον γιο του. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τους πρώην εργαζόμενους του γηροκομείου, εκείνοι τους χτυπούσαν, τους κακομεταχειρίζονταν και έφτασαν στο σημείο να τους προκαλέσουν τραύματα στο πρόσωπο, στα μάτια και στο κεφάλι.

Μάλιστα, οι δύο πρώην εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία σε βάρος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου και του γιου του ότι φορούσαν γάντια του μποξ και χτυπούσαν ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να έχουν μώλωπες στο πρόσωπο και στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η εργαζόμενη στον Alpha, οι συγγενείς δεν μπορούσαν να δουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη του γηροκομείου και του γιου του απέναντι στους ηλικιωμένους, τους οποίους και ξυλοκοπούσαν φορώντας γάντια του μποξ, καθώς τα γεγονότα αυτά συνέπεσαν με την περίοδο της καραντίνας για τον κορονοϊό το 2020 και είχαν απαγορευτεί οι επισκέψεις σε ανάλογες δομές.

«Υπήρχε πιο πολύ βιαιοπραγία από τον ιδιοκτήτη και από μία, δύο νοσηλεύτριες που χτύπαγαν τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά υπήρχαν (σ.σ. τα τραύματα). Φορούσε γάντια του μποξ και παίζανε. Είχαν πει ότι είναι σαν παιχνίδι και να βαρούν τους ηλικιωμένους. Το είχα δει με τα μάτια μου, γιατί άκουγα φωνές από τον όροφο που δούλευα, κατέβηκα κάτω και το είδα με τα μάτια μου. Ήταν αυτός με τον γιο του και "παίζανε" με τους ηλικιωμένους και τους βαράγανε», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρώην εργαζόμενη που έκανε την καταγγελία. Σχετικά με τις φωνές που άκουσε, είπε ότι άκουγε φωνές και κλάματα από ηλικιωμένους από τις γροθιές που δεχόντουσαν. Είδα τον ιδιοκτήτη με τον γιο του να φορούν γάντια του μποξ και να βαρούν τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι καθόντουσαν γιατί τους κατέβαζαν κάτω να φάνε στο σαλόνι και μετά τους περιμέναμε με το ασάνσερ στον όροφο και τους βλέπαμε χτυπημένους», συμπληρώνει σχετικά με τη σοβαρή της καταγγελία η πρώην εργαζόμενη. «Τους βλέπαμε με μαυρισμένα μάτια και τους πετούσαν νερό», είπε.

Αποκαλυπτικά βίντεο με μώλωπες και φωνές του ιδιοκτήτη κατά των εργαζομένων

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες ντοκουμέντο, που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας και δείχνουν τους ηλικιωμένους με μώλωπες στα μάτια. Σε βίντεο και φωτογραφία - ντοκουμέντο φαίνεται ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου να φωνάζει στους εργαζομένους.

Σε κάποιες μάλιστα φωτογραφίες φαίνονται οι ηλικιωμένοι με τραύματα σε πρόσωπο, κεφάλι και μάτια. Η πρώην εργαζόμενη, στην καταγγελία της, σημειώνει ότι έπεφτε ξύλο απέναντι στους τρόφιμους της δομής και ότι δεν υπήρχε αρκετό φαγητό για τους ασθενείς. «Ήταν μόνοι τους όλο το βράδυ και όταν πήγαινα το πρωί τους έβλεπα στα πατώματα χτυπημένους και με αίματα», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η πρώην εργαζόμενη, η οποία και έκανε λόγο για πρώτη φορά ότι ο ιδιοκτήτης φορούσε γάντια και χτυπούσε τους ηλικιωμένους.

«Ήταν όλοι παρατημένοι, δεν υπήρχε καμία φροντίδα, καμία νοσηλευτική φροντίδα», προσθέτει στην καταγγελία της η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου - κολαστηρίου. Σε βίντεο - ντοκουμέντο φαίνεται, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης να φωνάζει και να ωρύεται απέναντι στους εργαζομένους και τους τρόφιμους του γηροκομείου. Ακούγεται, συγκεκριμένα, να βρίζει και να δίνει εντολές στους εργαζομένους. «Μέσα και βιαστικά» ακούγεται να λέει σε μία εργαζόμενη της δομής, στην οποία είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας από το 2020. Η πρώην εργαζόμενη συμπληρώνει, επίσης, ότι χτυπούσαν τους ηλικιωμένους γιατί δεν έτρωγαν, είτε γιατί είχε νεύρα ο ίδιος και τους χτυπούσε.

Καταγγελίες σε γηροκομείο: «Τους έδεναν στα καλοριφέρ και τα κρεβάτια»

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, οι ηλικιωμένοι ζούσαν τον εφιάλτη αντί να έχουν μια ήρεμη και γαλήνια καθημερινότητα. Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων μίλησε μια πρώην εργαζόμενη και ένας κάτοικος της περιοχής.

«Εκτός από υποσιτισμένους ασθενείς, υπήρχαν άλλοι που είχαν ελλιπή φαρμακευτική αγωγή», καταγγέλλει η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Τους έδεναν στα καλοριφέρ και στα κρεβάτια, με τη δικαιολογία ότι οι τρόφιμοι είναι επιθετικοί […] Όταν ένας ψυχιατρικός ασθενής παίρνει ελλιπή αγωγή, προφανώς θα είναι επιθετικός», προσθέτει. «Το επισκεπτήριο των συγγενών επιτρεπόταν τις ώρες 17:00-20:00 και η διεύθυνση του γηροκομείου πίεζε το προσωπικό να είναι όλα στην εντέλεια στις 17:00 για να μην αντιληφθούν όσα συνέβαιναν».

Από την άλλη, κάτοικος της περιοχής αναφέρει ότι «από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το γηροκομείο, γέμισε και μετά άρχισαν να φεύγουν συνέχεια νεκροφόρες, ο κόσμος απηύδησε. Δεν είχαμε δει ποτέ την αστυνομία να έρχεται. Την είδαμε τώρα 3-4 μέρες που έχουν έρθει για να το κλείσουν».

«Ποιος τολμούσε να μπει μέσα; Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να έχει σχέσεις με τους ασθενείς. Χθες στις 14:30 πήραν κάποιον παππού να τον πάνε σε κάποιο γηροκομείο. Όταν βρουν άλλο κρεβάτι θα πάρουν και τους άλλους. Θα κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση», πρόσθεσε.

Οι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι και κραύγαζαν από τον πόνο

Την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, οι συγγενείς των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο μίλησαν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και την Κατερίνα Σουλιώτη.

«Είχα εδώ τη μητέρα μου δύο χρόνια. Όταν μπήκε στο γηροκομείο περπατούσε και αυτοεξυπηρετείτο. Έμαθα ότι έγινε ένας καυγάς με τις κοπέλες και τότε την έσπρωξαν, την έριξαν κάτω, και έσπασε το χέρι και ο γοφός της. Το έκρυβαν χωρίς να μου λένε τίποτα» είπε η κόρη τροφίμου.

«Όταν την επισκέφθηκα ήταν καθιστή και είδα ότι την είχαν δεμένη με σχοινιά. Όταν διαμαρτυρήθηκα μου είπαν ότι το κάνουν για να μην πέσουν κάτω οι τρόφιμοι και χτυπήσουν» συμπλήρωσε η ίδια. «Οι γιαγιάδες κραύγαζαν από τον πόνο, δεν ξέρω πόσες ώρες ήταν δεμένες».

Η μητέρα της πέθανε μετά από εγκεφαλικό για το οποίο όπως καταγγέλλει, δεν της είπαν ποτέ τίποτα.

Γείτονες μαρτυρούν στην κάμερα της εκπομπής τα ουρλιαχτά που άκουγαν και είχαν δει τρόφιμους με σημάδια στα χέρια, ενώ είχαν ξαναγίνει καταγγελίες.

Σύμφωνα πάντως με τη μαρτυρία ενός άλλου άνδρα, η σύζυγός του τους τελευταίους μήνες που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο γηροκομείο είναι «πάντα περιποιημένη, πλυμένη και καθαρή».

Τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται με ψώρα, ενώ στο γηροκομείο παραμένουν 37 ηλικιωμένοι που έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς ανάμεσά τους εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο κρούσμα κορονοϊού.

Η εκπομπή αναζήτησε τον ιδιοκτήτη του γηροκομείου, ο οποίος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις για τη λειτουργία της δομής.

Δικογραφία σε βάρος του γηροκομείου - Αρνείται τα πάντα ο ιδιοκτήτης

Στην υπόθεση υπάρχουν και δικαστικές εξελίξεις καθώς σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργήματα. Μάλιστα, οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης υπήρχαν από το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα από το 2016. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το γηροκομείο έχει «μακρά ιστορία», αλλά η πιο πρόσφατη καταγγελία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2022 από τον γιο ενός από τους τρόφιμους, ο οποίος είχε βρει σε άθλια κατάσταση τον πατέρα του και αποφάσισε να κάνει την καταγγελία, προκαλώντας την κινητοποίηση της εισαγγελίας. Οι έρευνες για τις συνθήκες διαβίωσης ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όταν και μία ηλικιωμένη τρόφιμος της δομής πέθανε, νοσώντας από τον νέο κορονοϊό και έτσι διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα και σχηματίστηκε η δικογραφία σε βάρος της ιδιοκτησίας του γηροκομείου.

Ο πρώην ιδιοκτήτης, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε ότι όλες αυτές οι καταγγελίες, που ακούγονται, πρόκεινται για κακοβουλίες και κακόβουλα σχόλια, αλλά και συκοφαντίες που προέρχονται από κακόβουλους ανταγωνιστές.

Διαβάστε επίσης:

Μαρτυρίες για το γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό: «Όταν έκλειναν οι πόρτες, άρχιζε το μαρτύριο»

Γηροκομείο - κολαστήριο στον Κορυδαλλό: «Τους έδεναν στα καλοριφέρ και στα κρεβάτια»

Κορυδαλλός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο – κολαστήριο