ΕΛΛΑΔΑ

Η δυσκολία ταυτοποίησης DNA στις απανθρακωμένες σορούς – Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr

Η δυσκολία ταυτοποίησης DNA στις απανθρακωμένες σορούς – Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr
Μαύρα πανιά έξω από το νοσοκομείο Λάρισας για τη μεταφορά των σορών.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Δύσκολη η ταυτοποίηση των θυμάτων του δυστυχήματος στη Λάρισα - Με δείγματα DNA γίνεται η ταυτοποίηση των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών - Ο Δρ. Φιτσιάλος Γεώργιος Διευθύνων Σύμβουλος Εργαστηρίων DNAlogy μιλώντας στo Newsbomb.gr περιέγραψε την διαδικασία ταυτοποίησης που εφαρμόζεται. 

Δύσκολη είναι η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη καθώς θα χρειαστεί να γίνει ταυτοποίηση μέσω DNA, αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναγνώριση.

Η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς κάποιες από τις σορούς που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι σε κακή κατάσταση, ενώ κάποιες είναι απανθρακωμένες.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης έχουν ληφθεί δείγματα DNA από τις σορούς και δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, κατά προτεραιότητα- προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μιλώντας στo Newsbomb.gr ο Δρ. Φιτσιάλος Γεώργιος Διευθύνων Σύμβουλος Εργαστηρίων DNAlogy περιέγραψε την διαδικασία ταυτοποίησης που εφαρμόζεται.

«Η διαδικασία δειγματοληψίας έχει δύο σκέλη: Α) Αν η σορός είναι ατόφια θα πάρουμε δέρμα και Β) αν η σορός είναι καμένη θα κοιτάξουμε να πάρουμε ότι μπορούμε να διασώσουμε. Σε εκείνες τις περιπτώσεις παίρνουμε οστά, ό,τι έχει απομείνει από οστά», ανέφερε αρχικά ο κ. Φιτσιάλος Γεώργιος στο Newsbomb.gr.

«Όσον αφορά τα συγκριτικά δείγματα θα πάρουμε σάλιο από τους συγγενείς. Συγγενείς μπορούν να είναι πρώτου βαθμού (σ.σ. γονείς και παιδιά του θανόντα) που είναι η εύκολη ταυτοποίηση, μπορούν να είναι και μακρινοί συγγενείς δευτέρου και τρίτου βαθμού. Σε αυτή τη περίπτωση η ταυτοποίηση είναι περίπλοκη καθώς χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά εργαλεία για να κάνουμε την ταυτοποίηση. Χρειάζεται περεταίρω ανάλυση για στο γενετικό υλικό για να έχουμε παραπάνω γενετικά χαρακτηριστικά, περισσότερα στοιχεία του DNA για να γίνει η ταυτοποίηση», συμπλήρωσε.

«Αν το αρχικό βιολογικό υλικό είναι σε καλή ποιότητα δηλαδή είναι απλά μία σορός εκεί τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ γρήγορα, γιατί έχουμε καλή ποιότητα DNA και προχωράμε αμέσως στις ταυτοποιήσεις», πρόσθεσε και εξήγησε ότι στην περίπτωση που η σορός είναι απανθρακωμένη «τότε χρειάζονται αρκετές ημέρες, βδομάδες και πιο εξειδικευμένες τεχνικές για να καταφέρουμε να διαβάσουμε το DNA».

Πλεύρης: «Η διαδικασία ταυτοποίησης συνεχίζεται»

Nωρίτερα σήμερα ο Θάνος Πλέυρης περιέγραψε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ τις πρώτες στιγμές που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «είδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους» ενώ προσέθεσε ότι από την πλευρά της εταιρείας δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στις λίστες.

«Ο Ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς. Επιλέξαμε ένα νοσοκομείο να πηγαίνουν οι νεκροί ώστε οι συγγενείς να μην τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία. Είχαμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους είχαμε ταυτοποιήσει όλους, ώστε να διαβάζουν τη λίστα οι συγγενείς και δυστυχώς αν δεν ήταν στη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς, είπε ο κ. Πλεύρης.

«Ο αριθμός των νεκρών δεν προστίθεται με αυτό των αγνοούμενων. Όταν ταυτοποιείται ένας νεκρός, βγαίνει από τη λίστα των αγνοούμενων. Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώπων που τους αναζητούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Έχουμε έξι κλιμάκια ψυχολόγων για να ενημερώνουν τους συγγενείς. Αφού γίνει η ταυτοποίηση θα γίνεται και η παραλαβή μέσω και γραφείων κηδειών», πρόσθεσε.

«Ως υπουργείο υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Όλα γίναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει», συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 48 τραυματίες στα νοσοκομεία, οι έξι είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι. Τα νοσοκομεία δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Άνοιξε αμέσως το γενικό της Λάρισας. Έφτασαν 40 οχήματα του ΕΚΑΒ στην πρώτη ώρα. Ένα νοσοκομείο που δεν ήταν σε εφημερία άνοιξε και υποδεχόταν κόσμο από την πρώτη μισή ώρα. Κλίνες ΜΕΘ είχαμε σε επάρκεια, είχαμε σε επιφυλακή στην Αθήνα το εγκαυμάτων, τα δύο της Θεσσαλονίκης και η Κατερίνη που εφημέρευε. Αρχικά ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει εκτροχιασμός. Μετά από πολύ λίγο με πήρε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και με ενημέρωσε ότι δεν είναι εκτροχιασμός. Είχε φτάσει στο σημείο ένα όχημα του ΕΚΑΒ και ενημέρωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Αμέσως μετά ενημέρωσα στον Πρωθυπουργό και αυτομάτως ενημερώθηκαν και όλα τα υπουργεία», ανέφερε.

«Έφτασα γύρω στις 4:30 στο σημείο. Η εικόνα ήταν ζοφερή. Έβλεπα ένα βαγόνι και με ενημερώνει διασώστης ότι από κάτω όπου ήταν μια άμορφη μάζα, ήταν άλλα δύο-τρία βαγόνια. Βγαίναν συνεχώς σοροί. Μετά πήγαμε στο πανεπιστημιακό όπου κατέφθαναν συγγενείς και τότε πήραμε την απόφαση να συγκεντρωθεί το σύνολο των νεκρών σε ένα σημείο, ώστε οι συγγενείς να μην πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και παράλληλα έγινε η λίστα των τραυματιών. Βάλαμε σε ένα αμφιθέατρο τους συγγενείς, τους διαβάσαμε τη λίστα των τραυματιών για να ξέρουν οι συγγενείς αν οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί», είπε.

«Είναι συγκλονιστικό γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά. Όλοι περίμεναν να δουν τι έρχεται από τραυματίες. Όσο περνούσε η ώρα προσπαθούσαν και οι ψυχίατροι να τους εξηγήσουν ότι από την στιγμή που δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία, δεν είναι στη λίστα των τραυματιών, τα πράγματα δεν είναι καλά. Από εκεί και πέρα ήθελαν να μάθουν σε ποιο σημείο του τρένου ήταν οι δικοί τους γιατί είχαμε πληροφορήσει ότι τα μπροστινά βαγόνια είχαν διαλυθεί. Εκεί η εταιρεία ήταν απούσα και εμείς αυτή την ενημέρωση δεν μπορούσαμε να τη δώσουμε».

Η αναγνώριση από το DNA

«Σε ότι αφορά την αναγνώριση από το DNA ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία, γιατί υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέβουν στις σορούς και έλεγαν ‘εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου’. Έπρεπε να εξηγήσουμε ότι οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και έπρεπε να γίνει με DNA η ταυτοποίηση, διαδικασία που έχει καθυστέρηση.

Οι ταυτοποιήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και σήμερα καθώς έρχονται ακόμα συγγενείς.

Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται».

Σχετικές ειδήσεις

Τέμπη: Οι δίδυμες που σκοτώθηκαν στη Λάρισα είχαν χάσει πέντε συγγενείς τους στην πυρκαγιά στο Μάτι

Τέμπη: Κατατέθηκε η δήλωση παράστασης από θύμα - «Είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας»

Τέμπη: «Βρήκαμε τέσσερις ανθρώπους σε απόσταση 30 μέτρων, οι τρεις ήταν νεκροί»