ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Εκδόθηκαν τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου –Ειδοποιούνται οι οικογένειες μετά τις ταυτοποιήσεις

Τέμπη: Εκδόθηκαν τα πρώτα πιστοποιητικά θανάτου –Ειδοποιούνται οι οικογένειες μετά τις ταυτοποιήσεις
Συγγενής αγνοούμενου.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Τέμπη: Κορυφώνεται το δράμα για της οικογένεις των νεκρών - Συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών - Τι είπε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος. Μανώλης 

Οι πρώτες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος εκδόθηκαν σήμερα από τον δήμο Τεμπών.

Μιλώντας στo Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος. Μανώλης σημείωσε ότι ο δήμος εμπλέκεται στην διαδικασία με την έκδοση τους. «Οι υπηρεσίες μας έχουν εκδώσει τις δύο πρώτες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, με τα οποία οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορέσουν να παραλάβουν τις σωρούς των ανθρώπων τους. Αναμένουμε σήμερα ακόμα δύο για νεκρούς από Θεσσαλονίκη ενώ η διαδικασία θα συνεχίζεται όσο λαμβάνουμε πιστοποιητικά θανάτου από τους ιατροδικαστές», εξήγησε ο κ. Μανώλης.

Δείτε το βίντεο: Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των Γ. Κυριακίδη & Β. Βλάχου:

Δείτε την gallery:

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η δύσκολη διαδικασία της παραλαβής των σορών μετά τις πρώτες ταυτοποιήσεις, Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή ν τη στιγμή έχουν γίνει 24 ταυτοποιήσεις. Επίσης έχουν ειδοποιηθεί οι 7 και μέσα στην επόμενη ώρα θα ειδοποιηθούν άλλες 5 οικογένειες.

Στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Όσον αφορά στους τραυματίες, 48 παραμένουν για νοσηλεία. Έξι άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Oι αγνοούμενοιπου είχαν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ ήταν 56, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA 20 άνθρωποι, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτωνοι 23. Η διαδικασία και για τους υπόλοιπους βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Δυσκολίες στην αναγνώριση από το DNA

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης νωρίτερα δήλωσε σχετικά: «Σε ότι αφορά την αναγνώριση από το DNA ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία, γιατί υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέβουν στις σορούς και έλεγαν ‘εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου’. Έπρεπε να εξηγήσουμε ότι οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και έπρεπε να γίνει με DNA η ταυτοποίηση, διαδικασία που έχει καθυστέρηση.

Οι ταυτοποιήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και σήμερα καθώς έρχονται ακόμα συγγενείς.

Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται».

Για το πόσο δύσκολη είναι η ταυτοποίηση θυμάτων αλλά και το πρωτόκολλο που ακολουθείται μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» η ιατροδικαστής Α. Ζαγγελίδου που θυμάται και την τραγωδία στα Τέμπη πριν 20 χρόνια με τους 21 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους.

Η ιατροδικαστής αναλύει στη συνέχεια πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και πόσο προσοχή χρειάζεται.

«Η διαχείριση θανάτων σε μαζικές απώλειες ζωής είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Απαιτεί προσήλωση, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και ταυτόχρονα συνεργασία πάρα πολλών ομάδων και για αυτό δράττομαι της ευκαιρίας πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν μια 15μελής ιατροδικαστική ομάδα από ιατροδικαστές και τεχνικούς. Υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντίστοιχων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, συνεργαζόμασταν άμεσα μαζί στον ίδιο χώρο για τις διαδικασίες δαχτυλοσκόπησης, φωτογράφισης, λήψης προσωπικών στοιχείων και υπήρχε και ταυτόχρονα ομάδα σε άλλο χώρο, η οποία ήταν σε άμεση συνεργασία και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς».

Και συνεχίζει: «Επειδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων ήταν σε κατάσταση προχωρημένης κατάστασης καύσης, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Παρόλα αυτά έγινε δυνατή η λήψη από το σύνολο των σορών. Υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια, το Σχέδιο Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής είναι το σχέδιο που ακολουθούμε κάθε φορά σε κάθε πολύνεκρο δυστύχημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού οι οποίες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Εμείς παίρνουμε τα δείγματα από τις σορούς και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους συγγενείς».

Το πρωτόκολλο για την ταυτοποίηση

«Ακόμα κι αν υπάρχει οπτική αναγνώριση, πρέπει να γίνει υποχρεωτικά η λήψη του δείγματος. Γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπου αναγνωρίστηκαν από τους οικείους άτομα, τα οποία τελικά δεν αντιστοιχούσαν στους συγγενείς τους.

Για τα πιστοποιητικά θανάτου είπε ότι «Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων και των 57 σορών θα γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί από τους συγγενείς ώστε να δοθεί σε κάθε δείγμα ονοματεπώνυμο. Από εκεί και μετά γίνεται η έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου, όπως πρέπει να γίνει βάσει του νόμου και της ληξιαρχικής πράξης θανάτου για να αποδοθεί η σορός στους οικείους. Συνήθως οι υπηρεσίες μας προσπαθούν σε μεγάλα τέτοια συμβάντα απωλειών ζωής να κατευθύνουν να οργανώνουν τις ομάδες αυτές βάσει και μιας σχετικής εμπειρίας. Οι περισσότεροι από εμάς που συμμετείχαμε στη διαδικασία είχαμε σχετική εμπειρία από προηγούμενα μεγάλα δυστυχήματα. Εγώ προσωπικά είχα μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο αυτό τραγικό συμβάν, είχα μια εμπλοκή σε δύο ακόμα: στο μεγάλο δυστύχημα των Τεμπών που είχε γίνει με τους μαθητές του Μακροχωρίου, τότε υπηρετούσα στη Λάρισα και με το μεγάλο δυστύχημα του Γιάκοβλεφ στην Πιερία, στη Θεσσαλονίκη».

Η Κ. Ζαγγελίδου καταλήγει λέγοντας ότι «Αν εξαιρέσεις τα θέματα που αφορούν τις ιατροδικαστικές διερευνήσεις παιδικών θανάτων, η διαχείριση μαζικών θεμάτων είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο γιατί απαιτεί προηγουμένως εκπαίδευση και εμπειρία εάν αυτό είναι δυνατό, αλλά θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στο σημείο, γιατί όπως καταλαβαίνετε ένα μικρό λάθος να γίνει στη διαχείριση των βιολογικών δειγμάτων το αποτέλεσμά του θα ήταν τραγικό».

Ιφιγένεια: Ταυτοποιήθηκε η σορός της

Νεκρή είναι η 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα, η οποία βρισκόταν μεταξύ των ανθρώπων που αγνοούνταν έπειτα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως έκανε γνωστό ο διηγόρος της οικογένειας της Στέλιος Σούρλας, ταυτοποιήθηκε η σορός της μέσω ανάλυσης DNA. Οι συγγενείς και οι φίλοι της κοπέλας την αναζητούσαν μέσω των social media.

"Δυστυχώς, η άτυχη 23χρονη Ιφιγένεια είναι νεκρή καθότι προ ολίγου ταυτοποιήθηκε η σορός της με τη μέθοδο του DNA. Καλόν παράδεισο να έχει" ανέφερε ο κ. Σούρλας.

Ταυτοποιήθηκε η σορός του Βάιου Βλάχου

Ανάμεσα στους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη ήταν ο 34χρονος Βάιος Βλάχος από την Καρδίτσα. Η σορός του ταυτοποιήθηκε κι έτσι το όνομά του μεταφέρθηκε στη λίστα των νεκρών απ’ εκείνη των αγνοούμενων. Ο αδελφός του μέσω ανάρτησης στα social media κοινοποίησε την τραγική είδηση.

«Δυστυχώς έχουμε άσχημα νέα για τον αδερφό μου. Σας ευχαριστούμε όλους και όλες για όλη τη βοήθεια και τη συμπαράσταση, και όλες τις πληροφορίες που μας δώσατε. Το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθεί κάποιο από όλα τα παιδιά που ακόμη αγνοούνται».

Ταυτοποιήθηκε η σορός του Κύπριου φοιτητή

Την τραγική είδηση του θανάτου του Κύπριου φοιτητή Κυπριανού Παπαϊωάννου από το Αυγόρου, γνωστοποίησαν χθες το βράδυ συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, τα οποία με αναρτήσεις αποχαιρετούν τον 23χρονο, όπως αναφέρει το sigmalive.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Κυπριανού ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι η σορός του, που ανευρέθηκε στα συντρίμμια της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, έχει ταυτοποιηθεί.

Το πολύνεκρο δυστύχημα με την σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί ανήλθαν στους 57.

Χθες, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση για την αγνοούμενη φοιτήτρια Αναστασία Αδαμίδου από την Πάφο.

Σήμερα η πρώτη κηδεία θύματος - Η Κατερίνη θρηνεί την 34χρονη Αθηνά

Σήμερα, Παρασκευή (3/3), πραγματοποιείται η πρώτη κηδεία θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Στην Κατερίνη, κηδεύεται η 34χρονη Αθηνά Κατσάρα, που επέβαινε στο μοιραίο τρένο. Η σορός της ταυτοποιήθηκε και βύθισε στο πένθος την οικογένειά της.

Η κηδεία της 34χρονης μητέρας ενός μικρού παιδιού, θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Κατερίνης. Η Αθηνά επέβαινε στο μοιραίο τρένο με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο σύζυγός της -και εκείνος επιβάτης του τρένου- συνεχίζει να νοσηλεύεται τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Λάρισας.

krinilive.gr

Η Αθηνά, η οποία ήταν μητέρα ενός αγοριού μόλις δύο ετών, βρισκόταν στο μοιραίο δρομολόγιο μαζί με τον σύζυγό της. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στην Κατερίνη και είχε παντρευτεί το 2019. Επαγγελματικά είχαν εργαστεί σε αρκετά μπαρ της πόλης. Η Αθηνά ήταν αδελφή του ποδοσφαιριστή του ΣΦΚ Πιερικός, Βασίλη Κατσάρα.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα ο αδελφός της αναζητούσε πληροφορίες για την 34χρονη κοπέλα από την Κατερίνη. Ο ίδιος ανακοίνωσε την απώλεια της αγαπημένης του αδελφής με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook.

«Η αδερφούλα μου δεν είναι πια κοντά μας...» έγραψε συγκλονισμένος ο νεαρός αθλητής.

Σχετικές ειδήσεις