ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσίδα κατάσκοπος: Τo Newsbomb.gr στο Παγκράτι - Στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια της στο εξωτερικό

Ρωσίδα κατάσκοπος: Τo Newsbomb.gr στο Παγκράτι - Στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια της στο εξωτερικό
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

Υπόθεση κατασκοπείας: Οι Αρχές ερευνούν τη διπλή ζωή της Ιρίνα  Αλεξάντροβα Σμίρεβα σε Ελλάδα και εξωτερικό, συλλέγοντας παράλληλα στοιχεία για προφίλ της μυστηριώδους γυναίκας - Τo Newsbomb.gr βρέθηκε στο κατάστημα που διατηρούσε στο Παγκράτι

Το «κουβάρι» της υπόθεσης με τη Ρωσίδα Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα που λειτουργούσε ως κατάσκοπος στην Ελλάδα υπό το όνομα «Μαρία Τσάλλα», προσπαθούν να ξετυλίξουν με κάθε τρόπο οι ελληνικές Αρχές.

Το στοιχείο που αναμένεται να ρίξει φως στην έρευνα και να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη μυστική δράσης της 32χρονης είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της στο Παγκράτι.

Eπίσης στο «μικροσκόπιο» των Αρχών της ρωσίδας κατασκόπου βρίσκονται και τα ταξίδια που πραγματοποιούσε ανά διαστήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία, μέχρι η ΕΥΠ να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.

Ο φακός του Newsbomb.gr βρέθηκε στην οδό Αρριανού , όπου η Ιρίνα διατηρούσε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεξίματος, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τη μυστηριώδη γυναίκα.

«Δεν ήταν ένα πρόσωπο που κινούσε υποψίες», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής που γνώριζε τη «Μαρία Τσάλλα», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Πώς την «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ

Οι υποψίες για παραβατική δράση της Ιρίνα εντείνονται από το γεγονός ότι είναι ότι και ο σύζυγός της –επίσης Ρώσος υπήκοος– ζούσε στη Βραζιλία με ψεύτικα στοιχεία, ως Daniel Campos.

Όμως κανείς τους δεν συνελήφθη, καθώς αμφότεροι φέρεται να επέστρεψαν στη Ρωσία ήδη από τον Ιανουάριο, περίοδος κατά την οποία η ΕΥΠ ενημερώθηκε για τις ύποπτες ενέργεις της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει και η εφημερίδα «Καθημερινή» ακολούθησε έρευνα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. «Υπήρχε ανακολουθία ανάμεσα σε έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο», δήλωσε μάλιστα αρμόδια κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Έπειτα τα στελέχη της ΕΥΠ με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών ταυτοποίησαν τη μυστηριώδη γυναίκα διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για υπήκοο Ρωσίας υπό στοιχεία η οποία ανήκει στην κατηγορία των «illegals».

Διαπίστωσαν ακόμη ότι είχε έρθει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αρχικά ένα πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής καθώς και ότι το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος» με ημερομηνία γέννησης και θανάτου Δεκέμβριος 1991.

Τι είναι οι «illegals» στους οποίους ανήκε η Ρωσίδα που ανακάλυψε η ΕΥΠ

Το «Πρόγραμμα Παράνομων», είναι ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Την ονομασία «illegals» έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όταν ασχολήθηκε με υποθέσεις ανακάλυψης κατασκόπων που λειτουργούσαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μια έρευνα του FBI που κορυφώθηκε με τη σύλληψη δέκα τέτοιων πρακτόρων, τον Ιούνιο του 2010, οδήγησε σε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ και παράλληλα στην αποκάλυψη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι συλληφθέντες κατάσκοποι ήταν Ρώσοι υπήκοοι που είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (γνωστή με τη ρωσική συντομογραφία της, SVR ), οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν ψεύτικη ταυτότητα. Παρουσιάζονταν ως απλοί Αμερικανοί πολίτες και επιχειρούσαν να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ήταν στόχος πολυετούς έρευνας του FBI. Η έρευνα, που ονομάστηκε Operation Ghost Stories , κορυφώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2010 με τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ και ενός ενδέκατου στην Κύπρο. Οι δέκα «κοιμώμενοι» πράκτορες κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών «βαθιάς κάλυψης» στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι. Εκεί όπου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (16/3) το Newsbomb.gr αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τη… γυναίκα-φάντασμα.

Σχετικές ειδήσεις