ΕΛΛΑΔΑ

Bullying στα σχολεία: Ένα στα τρία παιδιά θύματα σχολείου εκφοβισμού - Τρόμος σε ιδιωτικό για μαθητή

Bullying, σχολείο
Pixabay

Τα στοιχεία για το bullying στα σχολεία έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά την άγρια επίθεση σε 15χρονο ιδιωτικού στα βόρεια προάστια. 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, του λεγόμενου και ως bullying, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Χαμόγελο του Παιδιού. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα το Χαμόγελο, ένα στα τρία παιδιά έχουν πέσει θύματα bullying.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • 1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό.
  • 1 στα 2 παιδιά (48,8%) στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, δέχεται σχολικό εκφοβισμό.
  • Όμοια, περίπου 1 στα 2 παιδιά (42,1%) δέχεται σχολικό εκφοβισμό στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
  • 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
  • Αυξημένο το φαινόμενο σε κορίτσια, φτωχά παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Παράλληλα, τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι κυρίως:

  • παιδιά μεταναστών από άλλες χώρες,
    κορίτσια,
  • παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και
  • παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα

Το Χαμόγελο του Παιδιού σημείωσε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 22.340 μαθητές και μαθήτριες και 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς. Η έρευνα για το φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.293 παιδιών.

Η έρευνα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying), διεξήχθη στο πλαίσιο Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του με τίτλο «Μίλα Τώρα». Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ερωτήθηκαν συνολικά 2.293 παιδιά από όλες τις σχολικές βαθμίδες για το σχολικό έτους που διανύουμε, δηλαδή το 2022-202.

Το bullying σε μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χαμόγελου, καταγράφεται μια κλήση την ημέρα στο 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα bullying και Εκφοβισμού και δύο παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ξανά στην επικαιρότητα μετά το νέο περιστατικό παρενόχλησης 15χρονου μαθητή από συμμαθητές του σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων. Για το bullying στον 15χρονο μαθητή συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, που αφέθηκαν ελεύθερα με εντολή εισαγγελέα και αναζητούνται άλλα δύο.

Το μαρτύριο του 15χρονου ξεκίνησε κατά την ώρα του διαλλείματος, όταν πέντε αγόρια και ένα κορίτσι τον ακινητοποίησαν, στη συνέχεια τον έδεσαν με πετονιά και ξεκίνησαν να τον βρίζουν και να τον κοροϊδεύουν.

Οι έξι ανήλικοι δεν αρκέστηκαν σε αυτό και τύλιξαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και πετονιά γύρω από τον λαιμό του 15χρονου, προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Ο 15χρονος ανέφερε το περιστατικό bullying και τα όσα έζησε στους γονείς του, οι οποίοι έκαναν καταγγελία στις αστυνομικές αρχές.

Μετά από αναζητήσεις, το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας οι 4 από τους 6 δράστες, τρία αγόρια και το ένα κορίτσι.

Και οι 6 κατηγορούνται για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Αναζητούνται ακόμα δύο παιδιά

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, της Ασφάλειας Αττικής, ανέλαβε την υπόθεση και έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις ενώ αναζητούνται τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά που ήταν δράστες της επίθεσης σε βάρος του συμμαθητή τους.

Με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι τέσσερις ανήλικοι συλληφθέντες κατηγορούνται για εξύβριση, παράνομη βία και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος συνομηλίκου τους και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Η δικογραφία αναμένεται να προωθηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή έτσι ώστε η υπόθεση να πάρει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης, την ώρα που στη σχολική κοινότητα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση για το περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις