ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι άνθρωποι έπαιρναν ναρκωτικά 3.000 χρόνια πριν λέει νέα έρευνα

Ισπανία: Οι άνθρωποι έπαιρναν ναρκωτικά 3.000 χρόνια πριν λέει νέα έρευνα
Ένας σωλήνας που μέσα υπήρχαν τρίχες οι οποίες εξετάστηκαν για παραισθησιογόνες ουσίες
BBC

Ισπανία: Αυτή πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη της Ευρώπης ότι οι άνθρωποι έπαιρναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Οι άνθρωποι στην Ισπανία έπαιρναν μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων ουσιών περίπου πριν από 3.000 χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι τρίχες από μια τοποθεσία ταφής στη Μενόρκα δείχνουν ότι οι αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φάρμακα που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Αυτή πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη της Ευρώπης ότι οι άνθρωποι έπαιρναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Θα προκαλούσαν παραλήρημα και παραισθήσεις, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ενώ τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα.

Το σπήλαιο φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως τόπος τελετουργίας και κηδειών για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες ήταν δυνητικά αρκετά ισχυρές, είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των τελετουργιών που πραγματοποιήθηκαν στο σπήλαιο, που μπορεί να περιλάμβαναν σαμάνους «που ήταν ικανοί να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων».

Οι τρίχες που αναλύθηκανBBC

Η ανάλυση των λουκέτων, που είχαν βαφτεί κόκκινα κατά τη διάρκεια των αρχαίων τελετουργιών και θα μπορούσαν να προέρχονται από περισσότερα από ένα άτομα, εντόπισε τρεις ψυχοδραστικές ουσίες. Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι στη σπηλιά βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Ορισμένοι μελετητές, σύμφωνα με όσα ανέφερε η έκθεση, θεώρησαν ότι αυτό αντιπροσωπεύει τις «αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου ενώ βρίσκεται υπό την επίδραση παραισθησιογόνων.

Προηγούμενες ενδείξεις για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη βασίζονταν σε έμμεσα στοιχεία, όπως η εμφάνιση φυτών ναρκωτικών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.