ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Πέμπτη: Το βάψιμο αυγών και όσα πρέπει να προσέξετε

Μεγάλη Πέμπτη: Το βάψιμο αυγών και όσα πρέπει να προσέξετε
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Τι ισχύει για το βάψιμο των αυγών το Πάσχα. Πώς ξεκίνησε το έθιμο.

Παραδοσιακά κάθε Πάσχα, τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.

Βασικό για το βάψιμο των αυγών είναι να ακολουθούμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή, ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα. Καλύτερα για βάψιμο είναι τα αυγά 7-10 ημερών, διότι τα φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα.

Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.

Πριν τα βράσετε καθαρίστε τα πολύ καλά και ελέγξτε τα για τυχόν ρωγμές και εξογκώματα. Στη συνέχεια βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Για καλύτερη συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο, όπως στο ψυγείο.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:

– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

– Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

– Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τη Μεσοποταμία και ταξίδεψε μέσω της ορθόδοξης παράδοσης σε όλη την ανατολική και κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ εξέχουσα θέση διατηρεί μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα.

Οι Καθολικοί και Προτεστάντες υιοθέτησαν και αυτοί το έθιμο, το οποίο όμως κατέχει υποδεέστερη θέση στις παραδόσεις τους.

Τα πασχαλινά αυγά βάφονται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη, σε ανάμνηση της Σταύρωσης του Χριστού. Τα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά αργά τη νύχτα και το χρώμα τους στην Ελλάδα ήταν πάντα κόκκινο από το αίμα του Θεανθρώπου.

Οι μόνοι που δεν συμμετείχαν στο έθιμο ήταν οι οικογένειες που είχαν πένθος. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος έπεφτε σε συγγενείς και γείτονες. Πρόσφεραν βαμμένα αυγά στους πενθούντες, οι οποίοι τα τοποθετούσαν μαζί με τα λουλούδια στο μνήμα του αγαπημένου τους ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.