ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Πώς γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις ενορίες - Τι συμβαίνει στη Μητρόπολη

Πάτρα: Πώς γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις ενορίες - Τι συμβαίνει στη Μητρόπολη
thebest.gr

Πάτρα: «Υπάρχουν και ανθοπωλεία που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τον Επιτάφιο και τον πηγαίνουν έτοιμο»

Λουλούδια για να συμβάλλουν στο στολισμό του Επιταφίου Επιταφίου αγοράζουν από τα ανθοπωλεία της Πάτρας.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr, ο Νίκος Ανδρικόπουλος που διατηρεί ανθοπωλείο, «κάθε χρόνο αρκετοί είναι εκείνοι που έρχονται να αγοράσουν λουλούδια, με πρώτα στη λίστα προτιμήσεων να είναι τα γαρύφαλλα, οι βιολέτες, τα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες. Πολλά είναι και τα στεφάνια που επιλέγονται. Τα λουλούδια τους επίσης πολλές φορές χρησιμοποιούνται για το στολισμό του Επιταφίου.

Υπάρχουν και ανθοπωλεία που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τον Επιτάφιο και τον πηγαίνουν έτοιμο».

Πώς γίνεται ο στολισμός στη Μητρόπολη Πατρών

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o προϊστάμενος του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας, πατήρ Αρτέμιος, «Ο στολισμός εδώ, στην πόλη, δεν γίνεται παραδοσιακά όπως στα χωριά όπου ο καθένας φέρνει λουλούδια από τον κήπο του. Εδώ συνεννοούμαστε με κάποιο ανθοπωλείο ενώ αρκετοί πιστοί επιθυμούν να διαθέσουν κάποιο χρηματικό ποσό το οποίο δίνουν στην εκκλησία για να καλυφθούν τα έξοδα του στολισμού.

Πάντα υπάρχει συμμετοχή και καλύπτεται το κόστος το οποίο αναλόγως με το τι θα κάνουμε μπορεί να είναι ακόμα και 400 ευρώ. Στην Ευαγγελίστρια ο Επιτάφιος είναι σκαλιστός και αρκετά παλιός, από το 1890. Δε θέλουμε να κάνουμε υπερβολές, κι έτσι τα υπόλοιπα χρήματα τα χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε αλλού, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες και χρειάζονται βοήθεια.

Ακόμα και όταν η εκκλησία ήταν κλειστή λόγω πανδημίας στολίσαμε τον Επιτάφιο λόγω της τηλεοπτικής κάλυψης, όμως αποφεύγουμε τις υπερβολές φροντίζοντας όμως να υπάρχει κι ένας αγιοπρεπής στολισμός ανάλογος με την ιστορία της εκκλησίας.

Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να καλύψουν μόνοι τους το κόστος του στολισμού, έχει συμβεί και αυτό, μπορεί να έχουν και προτίμηση στο είδος ή το χρώμα των λουλουδιών.

Ο στολισμός γίνεται με λεπτομέρεια, τοποθετούνται ειδικές κατασκευές που τραβάνε την υγρασία. Ο στολισμός γίνεται σε σεβασμό και με φροντίδα. Κάποτε το βράδυ της Μ. Πέμπτης έμεναν κυρίως κοπέλες και αγόρια για το στολισμό. Όμως αυτό δε γίνεται πια και για πρακτικούς λόγους καθώς όλα όπως προ είπα γίνονται με λεπτομέρεια. Καθώς πρόκειται για την Μητρόπολη δεν μένει τίποτα στην τύχη».

Πηγή: thebest.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Γαρύφαλλα Κρήτης και… Τουρκίας φέτος στους Επιτάφιους

Νάσος Παπαργυρόπουλος: Το Πάσχα στην Ουγκάντα και η περιφορά του σταυρού (video)

Τολό Αργολίδας: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα