ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Ρομά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τραυματιοφορέα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ημαθία: Ρομά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τραυματιοφορέα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Newsbomb

Το newsbomb.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων,  Μιχάλη Γιαννάκο ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει.

Ένα ακόμα βίαιο περιστατικό εκτυλίχθηκε σε μονάδα υγείας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, στην Ημαθία, με ρομά να επιτίθενται σε προσωπικό του κέντρου υγείας, προκαλώντας και υλικές ζημιές.

Το newsbomb.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκο ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει. Αντίθετα όπως ανέφερε «Αυτά συμβαίνουν συνέχεια» και αυτό γιατί δεν είναι σωστά φυλασσόμενοι χώροι υγειονομικής περίθαλψης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννάκος εξήγησε πως το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας έχει μονάχα ένα φύλακα, και μάλιστα γυναίκα, που κάνει μία βάρδια 5 μέρες την εβδομάδα, την στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 21 βάρδιες. Εν τω μεταξύ, όπως και πάλι ανέφερε ο πρόεδρος το πρόγραμμα που έχει η - μία και μόνο - φύλακας είναι κυλιόμενο.

Όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό η φύλακας δεν ήταν εκεί, διότι δεν είχε βάρδια, και έτσι έφτασε η αστυνομία 20 λεπτά αφού ειδοποιήθηκε. Χαρακτηριστικό είναι όμως αυτό που αναφέρει ο κ. Γιαννάκος «Η αστυνομία τους ξέρει. Τους ξέρει με το μικρό τους όνομα - Μήτσο, Γιάννη..».

Το χρονικό του περιστατικού

Το βράδυ της Τρίτης, 9 Μαΐου 2023 δύο άνδρες ρομά όντας υπό την επήρεια ουσιών και συνοδεύοντας μια γυναίκα επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας στην Ημαθία προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ωστόσο, αρνούνταν, επίμονα, να περιμένουν τη σειρά τους και παρά το ότι εξυπηρετήθηκαν, χτύπησαν τον τραυματιοφορέα και έσπαγαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι φωτογραφίες είναι δηλωτικές για το περιστατικό. Όπως φαίνεται έσπασαν τη τζαμαρία της κεντρικής εισόδου και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες οι ρομά αποχώρησαν βρίζοντας και απειλώντας ότι θα επιστρέψουν για να κάνουν κακό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πριν από μία εβδομάδα είχαν προπηλακίσει τον παιδίατρο επειδή δεν δέχθηκε να προηγηθούν παιδιά των ρομά για εμβόλια ενώ είχαν άλλα περιστατικά κατά προτεραιότητα για να εξετασθούν.

Πάντως, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας είναι καλή κατάσταση και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει πάντα κ. Γιαννάκος, έχουν γίνει κινήσεις για να στελεχωθεί με φύλαξη το Κέντρο Υγείας - που έχει 24ωρη λειτουργία, όπως και άλλων στη χώρα, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Η καταγγελία του κ. Γιαννάκου, προέδρου του ΠΟΕΔΗΝ

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Σε άλλη μια υγειονομική μονάδα οι ρομά τα κάνουν γυαλιά καρφιά.
Στο κεντρο Υγείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας χθες βράδυ προσήλθαν δύο άνδρες ρομά υπό την επήρεια ουσιών και μια γυναίκα ρομά για να εξετασθεί η γυναίκα. Αρνούνταν να περιμένουν τη σειρά τους.Παρ ότι εξυπηρετήθηκαν κτύπησαν τον τραυματιοφορέα τον τραυμάτισαν και έσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Έσπασαν τη τζαμαρία της κεντρικής εισόδου. Αποχώρησαν βρίζοντας και απειλώντας ότι θα επιστρέψουν να τους κάνουν κακό.
Πριν μία εβδομάδα είχαν προπηλακίσει τον παιδίατρο επειδή δεν δέχθηκε να προηγηθούν παιδιά των ρομά για εμβόλια ενώ είχαν άλλα άρρωστα παιδιά σειρά να εξετασθούν.
Οι τραυματισμοί συναδέλφων, οι προπηλακισμοί, οι καταστροφές από ρομά είναι συχνότατο φαινόμενο στο κεντρο υγείας Αλεξάνδρειας.
Φοβούνται οι εργαζόμενοι μην συμβούν τίποτα χειρότερα. Για σκεφτείτε να ήταν ασθενείς πίσω από τη πόρτα της οποίας έσπασαν τη τζαμαρία.
Μόνο μία φύλακας υπηρετεί στο κέντρο υγείας η οποία καλύπτει μια βάρδια πέντε ημέρες.
Το κέντρο υγείας έχει συνεχή 24ωρη λειτουργία.
Χρειάζονται προσλήψεις συμβασιούχων φυλάκων, συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους έξω από το κέντρο υγείας.

Γιαννάκος

Σχετικές ειδήσεις