ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Ένωσης Χειμαρριωτών: «Τακτική παρακράτους και μαφίας η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη»

Πρόεδρος Ένωσης Χειμαρριωτών: «Τακτική παρακράτους και μαφίας η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη»

Τι καταγγέλει μέσω του Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας, για το κλίμα πόλωσης στη Χειμάρρα που δημιουργούν οι πρακτικές του Έντι Ράμα και οδήγησαν στη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και δύο συνεργατών του από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».

Οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ αντέδρασαν έντονα ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, έπειτα από σχετική οδηγία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήσε σήμερα, Παρασκευή 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επίσης, η πρέσβης μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμενου να συναντήσει τον ομογενή υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας. Επιπροσθέτως, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Το περιστατικό εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια πολιτικής «εξόντωσης» του Φρέντι Μπελέρη με ηθικό αυτουργό τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα , όπως δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκούμας, ο Έντι Ράμα επιθυμεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών όσον αφορά στη Χειμάρρα, περιορίζοντας τη δυναμική του κ. Μπελέρη όσο και του μεγάλου κύματος στήριξης των Ελλήνων ομογενών προς το πρόσωπό του. Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Γκούμας είναι να μην τρομάξει κανείς από τις πρακτικές του Έντι Ράμα.

«Τακτική παρακράτους και μαφίας η σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γκούμας και όπως φαίνεται σε απόσπασμα από τη στιγμή της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη και δύο των συνεργατών του, οι τρεις άντρες απομακρύνθηκαν από τη Χειμάρρα το βράδυ της Παρασκεύης και οδηγήθηκαν μέσα σε ένα βαν της ασφάλειας στην Αυλώνα.

«Βιώνουμε καταστάσεις τόσο ακραίες για τις οποίες δεν μας πιστεύει κανείς... Η σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη αποτελεί τα ακτική παρακράτους και μαφίας», ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Όλο αυτό είναι μια συνέχεια της επίθεσης του Ράμα εναντίον του κ. Μπελέρη εδώ και μια εβδομάδα, βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές στη Χειμμάρα... Χθες βρέθηκε στην προεκλογική εκδήλωση στα Τίρανα και αντί να ασχοληθεί με το αποτέλεσμα εκεί, για μισή ώρα αναλώθηκε μιλώντας για τον κύριο Μπελέρη τον οποίο και έβριζε με πολύ χυδαίες εκφράσεις. Καλούμε τον κόσμο να μην ενδώσει και να δώσει μήνυμα νίκης στις εκλογές την Κυριακή στις καλπές».

Ο συγκεκριμένος δήμος είναι κρίσιμης σημασίας για την Αλβανία με τον Έντι Ράμα να βλέπει την δημοτικότητα του κ. Μπελέρη να αυξάνεται και θεωρείται πολύ πιθανό να κερδίσει της εκλογές, όντας πρόεδρος της ελληνικής οργάνωσης Ομόνοια

«Είναι τεράστιο το ρεύμα που έχει για να κερδίσει τις εκλογές στη Χειμμάρα και ένας δήμος που ''καίει'' την αλβανική κυβέρνηση κατά καιρούς, τρανή απόδειξη ότι ο Ράμα από τους 61 δήμους ασχολείται με αυτόν. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο στην Αθήνα να πάει να ψηφίσει», συμπληρώνει σχετικά ο κ. Γκούμας.

Δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός ο λόγος της σύλληψης

Για τον λόγο που συνελήφθη ο κ. Μπελέρης, ο Θοδωρής Γκούμας εξήγησε ότι δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη ενημέρωση, ούτε καν στους ίδιους του συλληφθέντες

Χθες στα καλά καθούμενα χωρίς καμία προειδοποίηση χωρίς να έχει συμβεί κάτι όρμηξαν οι ασφαλίτες και τον συνέλαβαν...Ο λόγος δεν έχει γίνει γνωστός, ενώ τα αλβανικά μέσα έχουν βγάλει την είδηση ότι κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, αυτό δεν έχει προκύψει από τις αρχές ακόμα. Παράλληλα, από το τηλεφώνημα το οποίο επετράπη στον κ. Μπελέρη, δεν υπήρξε ενημέρωση για τον λόγο για τον οποίον τον προσήγαγαν.

Συνεχίζει να κρατείται από τις αλβανικές αρχές

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης, τελικά εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί.

Ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και επομένως δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη. Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ.Μπελέρη στην Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε » κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού , αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

«Ξύλο και μαχαιρώματα στις εκλογές του 2003»

Πρακτικές εκφοβισμού είχαν κάνει την εμφάνισή τους και σε παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία, όπως το 2003 όταν οι αρχές είχαν χρησιμοποιήσει άγρια βία κατά πολιτών.

«Παρόμοια είχαμε περιστατικά το 2003, όταν είχε κερδίσει ο υποψήφιος μας είχαμε μαχαιρώματα αλλά και ξύλο από τις αλβανικές αρχές στους πολίτες για εκφοβισμό», σημειώνει ο κ. Γκούμας.

Αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του 2021, ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

«Στις τελευταίες εθνικές εκλογές που ο Ράμα φοβόταν το κύμα των Βορειοηπειρωτών και ότι η Αθήνα θα του αλλοίωνε το αποτέλεσμα, δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές επέβαλε μέτρο καραντίναςσε όποιον εισέβαλε μέσα στη χώρα κι έτσι αυτομάτως απαγόρεψε την είσοδο όλων τον Βορειοηπειρωτών για να ψηφίσουν στις εκλογές».

«Είναι τακτικές για τις οποίες είμαστε συνηθισμένοι. Έχει αποθρασυνθεί και έχει φοβηθεί. Δυστυχώς όταν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ημίτρελος και βρίσκεται σε κατάσταση φόβου, είναι απρόβλεπτος», καταλήγει ο κ. Γκούμας.

Ένωση Χειμαρριωτών: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, απαντάμε την Κυριακή στις κάλπες

Όπως διεμήνυσε έντονα ο κ. Γκούμας, δεν πρέπει να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι από τη σύλληψη του ο κ. Μπελέρη και τους καλεί ανοιχτά να απαντήσουν στις κάλπες την Κυριακή.

Σχετικής ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Ένωση Χειμαρριωτών:

Αυτήν την Κυριακή ο λαός της Χειμάρρας έχει αποφασίσει να εκλέξει δήμαρχο με την ψήφο του. Τα μηνύματα από τα χωριά, η συσπείρωση των κατοίκων στην Χιμάρα και η μαζική συμμετοχή από την Ελλάδα εξασφαλίζουν την νίκη του Φρέντη Μπελέρη στην κάλπη.Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια, δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει.Ο λαός της Χιμάρας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ δώδεκα χρόνια τώρα για να παρατήσει το δικαίωμά του να εκλέξει δημοκρατικά τον δήμαρχό του. Στον λαό της Χιμάρας αξίζει να έχει τον δήμαρχο που ο ίδιος επιλέγει.Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα.Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να μην υποκύψουν. Τους διαβεβαιώνουμε πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Την Κυριακή θα ψηφίσουμε μαζικά και την Δευτέρα ο Μπελέρης θα είναι δήμαρχος.

Επικοινωνία Δένδια με Ράμα για τη σύλληψη Μπελέρη - Παραμένει υπό κράτηση

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφορικά με την είδηση της σύλληψης στην Αλβανία του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη και των συνεργατών του

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου - Ζήτησε την απελευθέρωση Μπελέρη

Παρέμβαση για την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χιμάρας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση - Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές χτες το βράδυ, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις