ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία
Eurokinissi

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία για το Ναυάγιο στην Πύλο με τους μέχρι τώρα 78 νεκρούς. Ανησυχίες για εκατοντάδες αγνοούμενους, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία την ώρα που συνεχίζεται η διάσωση μεταναστών και προσφύγων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Τελευταία φορά που είχε τεθεί σε ισχύ το σχέδιο αυτό ήταν στις δύο τραγωδίες: στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών προβλέπει ενέργειες εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Εμπλεκόμενοι φορείς στο ειδικό σχέδιο είναι:

  • Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή, Πυροσβεστικό Σώμα και Πολιτική Αεροπορία
  • Μονάδα Εμπλεκόμενων Φορέων του ΕΣΚΕΔΙΚ
  • Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
  • Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
  • ΚΕΠΥ / ΕΚΑΒ
  • ΓΕΕΘΑ
  • Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Διαβάστε αναλυτικά την 4η έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από την Πολιτική Προστασία που υπεγράφη 30/12/2022.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 14/6 συνολικά 78 μετανάστες έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες επιβαίνοντες στο σκάφος που ανατράπηκε. Προς το παρόν έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι που μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση.

Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με μία πολυτελή θαλαμηγό η οποία τους μετέφερε μέχρι το σημείο όπου ήταν σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Στο σημείο βρίσκεται και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη 22 διακομιδές ενώ είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε, επίσης, εντολή και στο σημείο μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, για να συντονίσει την επιχείρηση.