ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας από τις διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας από τις διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας επιβεβαιώθηκε κατά τις 13 διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.  

Οι 13ες διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Χάρη Λαλάκου και του Ινδού ομολόγου του Shri Sanjay Verma.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές προέβησαν σε μια συνολική επισκόπηση όλων των πτυχών των διμερών τους σχέσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως εμπόριο, άμυνα, πολιτισμό, τις σχέσεις μεταξύ των λαών και τα προξενικά θέματα.

Και οι δύο πλευρές εκτίμησαν ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και συμφώνησαν να διαφοροποιηθούν σε νέους τομείς. Τονίστηκε επίσης η σημασία των τακτικών διμερών πολιτικών ανταλλαγών για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και πολυμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, της Προεδρίας της Ινδίας στην G20, της συνεργασίας σε πολυμερή φόρουμ, των μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των εξελίξεων στις αντίστοιχες γειτονιές τους.

Τέλος, εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών αναμένεται να προσδώσουν περαιτέρω δυναμική στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος στο Νέο Δελχί το 2024.