ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται έντονο κύμα καύσωνα με 40άρια - Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Καιρός: Έρχεται έντονο κύμα καύσωνα με 40άρια - Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Καύσωνας προ των πυλών στη χώρα μας με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει από εβδομάδα τους 40 βαθμούς. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται και οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για έντονη και διαρκή ζέστη

Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού είναι η σημερινή με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους ανέμους να πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο μέχρι 7 μποφόρ.

Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά μας, με τη θερμοκρασία ναι μεν να πέφτει ελάχιστα το Σαββατοκύριακο αλλά από την Τετάρτη ένα ισχυρό κύμα καύσωνα θα περάσει από την Ελλάδα.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης φαίνεται συγκρατημένος ως προς τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την επόμενη εβδομάδα λέγοντας ότι η θερμοκρασία θα κινηθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

«Σε ό,τι αφορά τα περί καύσωνα για την άλλη εβδομάδα, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν κύμανση ικανή είτε να οδηγήσουν σε συνθήκες καύσωνα, είτε όμως και προς ένα φυσιολογικό προς έντονο κύμα ζέστης. Οι 37°, 38° βαθμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης για μέσα Ιουλίου για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη. Αν οδηγηθούμε σε πιο πάνω τιμές τότε το συζητάμε, αλλά μέχρι τότε ψυχραιμία. Με ζέστη σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυλήσει το επόμενο 48ωρο, ενώ το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει λίγο για να προσεγγίσουμε πιο πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Και όλα τα παραπάνω συνοδεία δυνατών βοριάδων που σημαίνει αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς. Αυτός θα είναι και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις επόμενες αρκετές ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr:Έρχεται καύσωνας με διάρκεια και ένταση - Πότε το θερμόμετρο θα δείξει 40άρια

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε ότι η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου ωστόσο θα σημειωθούν καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας είναι και οι πολύ ισχυροί άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ σε Ιόνιο αλλά και τμήματα του Αιγαίου.

«Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα η θερμοκρασία υποχωρεί ελάχιστα και στην Αττική θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, περίπου σαν σήμερα, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Έρχεται καύσωνας με διάρκεια και ένταση

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος προειδοποιεί ότι από την Τετάρτη θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα.

«Για πολλές ημέρες θα έχουμε καύσωνα. Άγνωστο πότε θα τελειώσει, μπορεί να κρατήσει και 10 ημέρες που θα είμαστε πάνω από 38 βαθμούς, κάποια στιγμή θα φτάσει και πολύ πιθανόν να ξεπεράσει και τους 40. Καύσωνας με διάρκεια και ένταση. Σημαντικός καύσωνας, δεν είναι συνηθισμένη αυτή η διάρκεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αρχίζει την Τετάρτη και μπορεί να κρατήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου. Τώρα θα θυμηθούμε τι πάει να πει καύσωνας», σημείωσε ο μετεωρολόγος στο Newsbomb.gr

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο τέλος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει ανάλογα επεισόδια καύσωνα με τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι και τους φορείς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Δείτε την πορεία των υψηλών θερμοκρασιών μέσω του WINDY:

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ο καιρός την Παρασκευή 7 Ιουλίου

Σποραδικά φαινόμενα στα βορειοανατολικά και το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά, αναμένονται την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 σύμφωνα με το meteo. Άνεμοι πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ στα πελάγη. Υψηλές θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι οποίες το μεσημέρι και απόγευμα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 36, στη Θεσσαλία από 23 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 36, στη Στερεά από 21 έως 37, στην Πελοπόννησο από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 31, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 37, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και στην Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τόπους 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα κατά τόπους 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα οπότε υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων, ασθενών και τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα οπότε υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων, κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις