ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Φιάσκο οι μειώσεις» καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Φιάσκο οι μειώσεις» καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία
INTIME

Τρία ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν ότι οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οι μειώσεις τιμών αποτελούν ένα φιάσκο

Οι μειώσεις και εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αποφάσισαν εταιρείες και σιγά σιγά ανακοινώνουν κι άλλες δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους πολίτες.

Σε κοινό δελτίο τύπου τα τρία σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ κάνουν λόγο για μειώσεις φιάσκο, ενώ καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού και συνθήκες γαλέρας σε υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία.

Η ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ

«Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει: «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».
Αυτό επιβεβαιώθηκε με τις περιβόητες εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι μειώσεις φιάσκο αφορούν ελάχιστους επιβάτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει προγραμματίσει τις διακοπές και έχει κλείσει τα εισιτήρια μήνες πριν.
Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να λιβανίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Το ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης ότι: «η ακτοπλοϊκή αγορά είναι μια απελευθερωμένη αγορά, υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός».
Αυτή την «απελευθερωμένη αγορά» στις κατευθύνσεις της Ε.Ε υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχοντας πυξίδα τη συνθήκη του Μάαστριχτ και στη ναυτιλία τον Ε.Κ 3577/1992.

Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες. Χάνονται θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, δεν εφαρμόζονται ενιαία οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση, όπως στην κρουαζιέρα, που από το 2010 (ν.3872), έχουν επιβληθεί διεθνείς συμβάσεις, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες.
Με το ν.4150/2013, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δίνεται το δικαίωμα στους εφοπλιστές να μειώνουν στην ακτοπλοΐα από 1η Νοέμβρη και μέχρι 31 Μάρτη, κατά 60% το προσωπικό των γενικών υπηρεσιών. Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται 10 χρόνια και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον κατήργησε.
Στην ίδια εφοπλιστική ρότα το σαθρό επιχείρημα για ελλείψεις στη στελέχωση των επιβατηγών πλοίων, με τις γενικές υπηρεσίες να αποτελούν την αφετηρία για τη συντριβή των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που τροφοδότησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Μακρύς είναι ο κατάλογος και οι «κοιλάδες Τεμπών» από τα εφοπλιστικά εγκλήματα, που δεν διστάζουν να βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές των ναυτεργατών, των επιβατών, τα κέρδη τους.

Με τις ευλογίες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, προσφέροντάς τους διαρκώς προνόμια και επιδοτήσεις, οι εφοπλιστές έχουν διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας, με υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ και με απύθμενο θράσος να δηλώνουν «οι εφοπλιστές εκτελούν δρομολόγια από χόμπι και όχι για κέρδη»!!!
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απευθύνουν κάλεσμα για να δυναμώσει ο συντονισμός και ο αγώνας, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων, φορέων, για φθηνές – σύγχρονες – ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΝΔ και της Ε.Ε, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τα δικαιώματα των ναυτεργατών.»

Βαρβιτσιώτης: Η πίεση που ασκήσαμε απέδωσε αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερα

«Η πίεση που ασκήσαμε απέδωσε αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την παροχή εκπτώσεων που ανακοίνωσαν τέσσερις ακτοπλοϊκές για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην ΕΤ-1 επεσήμανε ότι, κάποιες εταιρείες του κλάδου και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες έκαναν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση, δηλαδή να υπάρχουν εκπτωτικά πακέτα για την ελληνική οικογένεια, σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν 3-4-5 άνθρωποι μαζί με το αυτοκίνητό τους προς ένα προορισμό και να επιστρέψουν από αυτόν.

Περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες να ανταποκριθούν προκειμένου να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου και του Αυγούστου ανέφερε ο υπουργός.

Τόνισε εξάλλου ότι υπάρχουν σημαντικά εκπτωτικά πακέτα σε σχέση με το τι υπήρχε μια εβδομάδα πριν και αυτό δίνει την ευκαιρία στη μέση ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει με χαμηλότερο κόστος από ό,τι προϋπολόγιζε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η αδιάκοπη επαφή των νησιών με το κέντρο και μεταξύ τους, σε όλη την διάρκεια του χρόνου και να μην αισθανθούν οι νησιώτες ότι μόλις φύγουν οι τελευταίοι Έλληνες τουρίστες, μένουν μόνοι τους στο έλεος του καιρού ή των ακτοπλόων».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν την παροχή έκπτωσης 20% σε οικογένειες και παρέες για την Κρήτη και τη Μήλο.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωσή της στα ήδη προσφερόμενα οικογενειακά πακέτα 4 ατόμων σε καμπίνες, με ή χωρίς αυτοκίνητο, προστίθεται η έκπτωση 20% στην οικονομική θέση για οικογένειες και παρέες 3 ατόμων και άνω (στην ίδια κράτηση), με ή χωρίς αυτοκίνητο, στα πολυτελή πλοία KNOSSOS PALACE & FESTOS PALACE.

Η έκπτωση ισχύει για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν έως και 30/09/2023.

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που από τις 29 Ιουνίου προσφέρει έκπτωση 20% στη Γραμμή των Κυκλάδων, για ταξίδια έως 30/09/2023, με το πολυτελές High Speed Catamaran SANTORINI PALACE, με προορισμούς τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Σύρο, τη Νάξο ή την Τήνο, από τον Πειραιά ή από το Ηράκλειο, καθώς και στις ενδοκυκλαδικές διαδρομές.

Η συγκεκριμένη έκπτωση ισχύει για αγορές εισιτηρίων έως την Κυριακή 16/07/2023 και λειτουργεί αθροιστικά στις προσφερόμενες εκπτώσεις της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας. Μετά τη λήξη της υπάρχουσας προσφοράς, η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερο δελτίο τύπου για τη νέα προσφορά που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 17/07/2023.