Καλοκαίρι και παιδιά μακριά από οθόνες - Τι λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου στο Newsbomb.gr
Πηγή: Pexels
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι και παιδιά μακριά από οθόνες - Τι λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου στο Newsbomb.gr

Ιδέες για ένα πιο εποικοδομητικό καλοκαίρι για τους μικρούς μας φίλους, μακριά από έξυπνες συσκευές και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ιδέες για ένα πιο εποικοδομητικό καλοκαίρι για τους μικρούς μας φίλους, μακριά από έξυπνες συσκευές και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά κάποιοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις καλοκαιρινές τους διακοπές με σποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να αφιερώνουν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι ειδικά την περίοδο του καύσωνα. Τα παιδιά, μπορεί να αφιερώσουν ακόμα και όλη τη μέρα παίζοντας ένα παιχνίδι στο κινητό, ή ανεβάζοντας στόρυ στο Tik Τοκ ή μιλώντας στο chat με τους φίλους τους. Τα πιο μικρά δε, παρακολουθούν για ώρες παιδικά με τη συγκατάθεση των γονιών τους αφού οι τελευταίοι θεωρούν πως δεν μπορούν να αποφύγουν αυτή την κατάσταση. Υπάρχει άραγε τρόπος να απομακρυνθούν τα παιδιά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού και να ασχοληθούν με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ακόμα και μέσα στο σπίτι; «Ναι υπάρχει τρόπος» λέει στο Newsbomb.gr η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος κα Αλεξάνδρα Καππάτου και προτείνει στους γονείς ιδέες για ένα πιο εποικοδομητικό καλοκαίρι για τα παιδιά τους.

«Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για τα παιδιά να παίξουν πολλές ώρες, να διαβάσουν λογιών λογιών βιβλία, να ασχοληθούν με κατασκευές, αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες» λέει η ίδια.

Όπως εξηγεί η κα Καππάτου «η χρήση των ηλεκτρονικών είναι από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών της σχολικής ηλικίας και της εφηβείας. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, με συνέπεια τα παιδιά να εθίζονται στην οθόνη επειδή δήθεν δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν.

Αισθάνονται ότι ξεφεύγουν από το πρόγραμμα και τη ρουτίνα. Επίσης μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών, επικοινωνούν με τους φίλους τους, κάθε μέρα για να καλύπτουν την απόσταση».

«Δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο»

Υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι έφηβοι και τα παιδιά από τις οθόνες και να αναζητήσουν πιο δελεαστικές δραστηριότητες; Είναι γνωστό ότι ο εθισμός είναι τόσο μεγάλος που αρκετοί έφηβοι ακόμα και την περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών επιλέγουν να ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο παρά με άλλες δραστηριότητες όπως παιχνίδια στη θάλασσα.

«Έγκειται σε εμάς τους γονείς και κατά πόσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε ουσιαστικότερα με τα παιδιά. Δεν αφορίζω την επαφή των παιδιών με τα ηλεκτρονικά. Τα ηλεκτρονικά είναι μες στην ζωή μας. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να υπάρχει ένα μέτρο. Πολλές φορές παρατηρούμε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν ένταση , άγχος , ξεσπάσματα θυμού και επηρεάζεται ο ύπνος τους μια και καθυστερούν να κοιμηθούν λόγω των ηλεκτρονικών.» επισημαίνει η κα Καππάτου και αναφέρει ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά για το καλοκαίρι.

« Μία καλή ασχολία για τα παιδιά είναι οι δραστηριότητες που προσφέρονται στα camps από τους δήμους ή από διάφορα ιδιωτικά σχολεία ή άλλους φορείς. Ανάλογα με τις ανάγκες των κηδεμόνων τους μπορούν να παρακολουθήσουν και ολοήμερο πρόγραμμα δηλαδή να επιστρέψουν στο σπίτι αργά το απόγευμα. Εκτός από τις ποικίλες δραστηριότητες τα παιδιά συγχρωτίζονται με συνομήλικούς τους, περνούν ευχάριστα το χρόνο τους και -γιατί όχι- αποκτούν και νέους φίλους. Άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή θα μπορούσε να είναι η κατασκήνωση. Στις μέρες μας αρκετά σχολεία διοργανώνουν προγράμματα για κατασκηνώσεις την περίοδο του καλοκαιριού τα οποία προτιμούν και πολλοί γονείς για να είναι τα παιδιά τους μαζί με τους συμμαθητές τους. Η κατασκήνωση συνήθως είναι για τα παιδιά μια ευχάριστη εμπειρία συνύπαρξης σε μια ομάδα με κανόνες που τους δίνεται η ευκαιρία να συγχρωτίζονται με συνομηλίκους , να αυτοεξυπηρετούνται , να αθλούνται και γενικά να κοινωνικοποιούνται .

Η κα Καππάτου αναφέρεται και στο σημαντικό ρόλο που έχει ο παππούς και η γιαγιά στο μεγάλωμα του παιδιού. «Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα που έχουν οι παππούδες, τα παιδιά μπορούν να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές κοντά τους και να αποκτήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό μαζί τους.. Έτσι πάλι περιορίζεται η επαφή του παιδιού με τέτοιες στατικές δραστηριότητες γιατί θα παίξουν με φίλους και θα βρίσκονται στη φύση» προσθέτει.

Συνεπώς , «αυτό που μπορούμε να κάνουμε αρχικά είναι να περιορίσουμε το χρόνο χρήσης των ηλεκτρονικών προσφέροντάς τους όμως διάφορες δραστηριότητες.

»Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα, μία ρουτίνα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που δεν πηγαίνουν σχολείο ώστε να μην βαριούνται ακόμη και αν μένουν στα αστικά κέντρα . Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους . Το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης και δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν μαζί τους και να είναι διαθέσιμοι. Ως γονείς, χρειάζεται, να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας και να συμμετέχετε μαζί σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Μία επίσκεψη σε μουσείο, ή σε κάποιο αξιοθέατο, ή σε εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ή μία εξόρμηση στη φύση , ένα μπάνιο στη θάλασσα , είναι μία καλή ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας» προτείνει η ίδια τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι διακοπές σας.

Τέλος, σύμφωνα με την ειδικό, θα μπορούσαν να οργανώσετε και βραδιές ανάγνωσης βιβλίου, όπου ο καθένας θα διαβάζει το βιβλίο του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά, κυρίως μικρότερης ηλικίας, να αναπτύξουν τον λόγο τους ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία να λάβουν το μήνυμα ότι μπορούν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς, ανταλλάσσοντας σκέψεις ή απόψεις».

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ