ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Τα πρώτα συμπεράσματα για την έκρηξη στην 111 ΠΜ - Αύριο ολοκληρώνεται η ΕΔΕ

VOLOS-FOTIA
Αρχείου Intime

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των εμπειρογνωμόνων εκτός από την παράβαση των πρωτοκόλλων, διαπιστώνεται ότι η αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ που εξερράγη ...δεν ήταν αποθήκη

Παράβαση των πρωτοκόλλων για την αποθήκευση και την προστασία βομβών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου, δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργείται για τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Η ΕΔΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο αναλύει τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματά της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει τεθεί σε αργία ο διοικητής του στρατοπέδου.

Η αποθήκη ...δεν ήταν αποθήκη

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των εμπειρογνωμόνων εκτός από την παράβαση των πρωτοκόλλων, διαπιστώνεται ότι η αποθήκη πυρομαχικών που εξερράγη ...δεν ήταν αποθήκη, δεν υπήρχε ως κτίριο, αλλά επρόκειτο για υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα όπου φυλάσσονταν βόμβες!

Τα ΝΑΤΟϊκά Πρωτόκολλα

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι δεν ίσχυσαν τα νατοϊκά πρωτόκολλα για το πώς πρέπει να φυλάσσονται τα πυρομαχικά, ενώ υπήρχε η σχετική οδηγία από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προς τις στρατιωτικές μονάδες όλες της χώρας.

Προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Τι δεν έγινε

Το πρόσφατο μπαράζ πυρκαγιών στην Ελλάδα, απείλησε αρκετά στρατόπεδα, κι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιο επικίνδυνη ήταν εκείνη της Ρόδου, όπου κινδύνυσε το στρατόπεδρο της Επιλαρχίας.

Ο διοικητής του έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Μάλιστα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη στη Νέα Αγχίαλο, όπου η φωτιά αν και δεν πλησίασε την αποθήκη πυρομαχικών, το θερμικό κύμα ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις.