ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Αυτή είναι η αποθήκη που έγινε η έκρηξη – Τι περιείχε

Νέα Αγχίαλος: Αυτή είναι η αποθήκη που έγινε η έκρηξη – Τι περιείχε

Τρομακτικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στην Νέα Αγχίαλο, Μαγνησίας μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες από το πύρινο μέτωπο άρχισαν να πλησιάζουν απειλητικά την παραθαλάσσια κωμόπολη, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακούγονται εκρήξεις. Η αποθήκη πυρομαχικών λίγο πιο έξω από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγα Μάχης έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια εντός της αποθήκης, αν και ευτυχώς ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, που βρίσκεται -όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες- κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Ωστόσο για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Συγκεκριμένα, από την πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ).

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου.

Δείτε εικόνες από την αποθήκη:

Τι περιείχε η αποθήκη

Η αποθήκη των πυρομαχικών περιείχε:

  • Βλήματα αέρος
  • Βλήματα εδάφους
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb και 2000 lb.

Την ίδια στιγμή ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις αποθήκες της χώρας και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και όλα τα πυροσβεστικά συστήματα.

Πώς ξέφυγε η φωτιά

Στο σημείο όπου βρίσκεται η αποθήκη με τα πυρομαχικά βρέθηκε η κάμερα του MEGA. Όλο το στρατόπεδο τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σχεδόν τα πάντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.

Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Ακούστε την εκτίμηση του Αντιπτέραρχου ε.α. Παναγιώτη Δημητριάδη:

Βομβαρδισμένη τοπίο η Νέα Αγχίαλος μετά την έκρηξη

Σκηνικό πολέμου θυμίζει η Νέα Αγχίαλος μετά το μπαράζ εκρήξεων. Μεγάλα πύρινα μανιτάρια ξεφύτρωναν από το βουνό, ενώ από το ωστικό κύμα, τζαμαρίες και βιτρίνες σε καταστήματα και σπίτια έσπαγαν. Το πρώτο φως της μέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής.

Το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών «γκρεμίζει» με μανία μια ακόμη τζαμαρία καταστήματος.

Μια ολόκληρη κωμόπολη 5.000 κατοίκων, η Νέα Αγχίαλος, σε απόλυτο πανικό και σε απόλυτο σοκ.

Αποσβολωμένοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής βλέπουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν λίγα μόλις λεπτά πριν εγκαταλείψουν άρον- άρον τα σπίτια τους από στεριά και από θάλασσα.

Η Νέα Αγχίαλος θυμίζει σήμερα βομβαρδισμένο τοπίο. Δεκάδες σπασμένες βιτρίνες επιχειρήσεων και κατεστραμμένες προσόψεις σπιτιών από τις εκρήξεις.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Μια πόλη «βουβή» να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ.

«Το πρωί ήρθαμε να μαζέψουμε τα τζάμια, να μην κοπεί ο κόσμος και να αποζημιωθούμε. Ήμουν 3 χλμ. από εδώ άλλα ακούστηκε πολύ δυνατά», είπε ένας κάτοικος.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε ισόγεια καταστήματα από το ωστικό κύμα. Τζαμαρίες ολόκληρες έσπασαν, δοκάρια έφυγαν και κουφώματα ξηλώθηκαν.

Το ξημέρωμα οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στην πόλη για να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή. «Ο Θεός βοήθησε και δεν κάηκε, άλλοι άνθρωποι χάσανε την περιουσία τους. Τι θα κάνουν σήμερα;», αναρωτιέται ένας από αυτούς.

Κάποιοι αψήφησαν τις εντολές των Αρχών και παρέμειναν όλη τη νύχτα στην βομβαρδισμένη Νέα Αγχίαλο. «Όχι δεν έφυγα έμεινα εδώ με το γιο μου», λέει ο ίδιος.

«Έχει φύγει όλο το κτίριο από τη θέση του, και το εμπόρευμα έχει χαλάσει και τα μηχανήματα. Ήταν εκκωφαντικές οι εκρήξεις, ένα τρακτέρ που είχαμε δίπλα καταστράφηκε», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εργοστασίου, Νικόλαος Τόκαλης.

«Ήμουν στα 200 μέτρα από εδώ με ένα φορτηγάκι και με σήκωσε το ωστικό κύμα ένα μέτρο πάνω. Δεν μας σταμάτησε ποτέ κανένας, καμία κινητικότητα».

Από τις 2 το μεσημέρι δόθηκε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κατοίκων στη Νέα Αγχίαλο, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση σε ακτίνα μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας.

Σχετικές ειδήσεις