ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Δύσκολη νύχτα και ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων - Ανησυχία για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Ροδόπη: Δύσκολη νύχτα και ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων - Ανησυχία για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη, Όλυμπο και Μάνη. Ανησυχία για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθώς από αύριο κάνουν την εμφάνισή τους τα μελτέμια του Αυγούστου, με τον Βασίλη Κικίλια να ζητάει την ιδιαίτερη προσοχή των Ελλήνων

Δύσκολη η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Ροδόπη καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Πατέρμα.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν ακατάπαυστα 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχεται και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνεχίζεται η μάχη και με την πυρκαγιά στον Όλυμπο που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 6 Αυγούστου. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού ενώ συνεχίζουν την κατάσβεση 28 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 5 οχήματα.

Η εικόνα από το μέτωπο δείχνει να είναι καλύτερη σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τη φωτιά να έχει περιοριστεί σε βραχώδη χαράδρα και να μην απειλείται το δάσος. Σε επιφυλακή ωστόσο βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεσή της.

Φωτιά στη Μάνη

Φωτιά ξέσπασε και στη Μάνη μετά τις 21:00 και συγκεκριμένα στην περιοχή Πάλιρο.

Η πυρκαγιά καίει σε χαμηλή βλάστηση και η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ στην κατάσβεση συνδράμει και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά καίει σε περιοχή που είναι μακριά από οικισμούς.

Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 7 Αυγούστου - Αναλυτικός χάρτης

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Κύθηρα
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Μεσσηνία
  • περιοχές σε Φωκίδα
  • περιοχές σε Αχαΐα και Λακωνία
  • Χανιά
  • Ρέθυμνο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Κικίλιας: Άνεμοι και μελτέμια από τη Δευτέρα - Ζητάμε ιδιαίτερη προσοχή

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ζήτησε την προσοχή των συμπολιτών τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται άνεμοι και μελτέμια από το πρωί της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Από αύριο Δευτέρα θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας”, είπε ο υπουργός, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι αύριο θα περάσει αυτόφωρο ο 87χρονος που συνελήφθη με μπιτόνια βενζίνης στον Άγιο Στέφανο.

«Χτες το βράδυ στον Άγιο Στέφανο συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία επ’αυτοφώρω ένας συμπολίτης μας με εύφλεκτα υλικά ο οποίος πρόλαβε να βάλει φωτιά, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πρόλαβαν να την σβήσουν.», επισήμανε ο Κικίλιας.

Σχετικές ειδήσεις