ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: Ελευθερώνονται οι παραλίες - 918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις σε 20 ημέρες

Κίνημα της πετσέτας: Ελευθερώνονται οι παραλίες - 918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις σε 20 ημέρες
Eurokinissi

Και ενώ οι έλεγχοι για παραβάσεις έχουν εντατικοποιηθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε παραλίες, το κίνημα της πετσέτας εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα

Νέες συλλήψεις έγιναν σήμερα στον Ψαθόπυργο και τη δυτική Αχαΐα για την κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, την ίδια στιγμή που οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ρίου συνελήφθησαν έξι άτομα που λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει κατά περίπτωση τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες, καταλαμβάνοντας παράνομα έκταση του αιγιαλού, χωρίς να έχουν άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επίσης, σε παραλιακή περιοχή της δυτικής Αχαΐας συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καντίνα, αντίστοιχα, διότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες με ομπρέλες σε κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού χωρίς να κατέχει άδεια, ενώ ο δεύτερος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξύλινο στέγαστρο στον αιγιαλό χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Κινητοποιήσεις σε Θάσο και Χαλκιδική

Κινητοποιήσεις υπήρξαν και στη Θάσο για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ενώ νέες συγκεντρώσεις έγιναν στη Χαλκιδική.

Στη Θάσο πολίτες που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία πραγματοποιήσαν χθες 9/8 κινητοποίηση στις Μαριές Θάσου. Το «κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου» μετρά ήδη 620 μέλη τα οποία στην πρώτη τους συνάντηση αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δράση τους στην παραλία της Σκάλας Μαριών, η οποία έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα μέλη του κινήματος αναφέρουν πως παράνομη κατάληψη από επιχειρηματίες και αυθαιρεσίες διαχείρισης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές του νησιού και καλούν τις κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η συγκέντρωση στη Χαλκιδική έλαβε χώρα στις 11:00 χθες 9/8, στη στάση λεωφορείων ανάμεσα στον Όρμο Παναγίας και το Λαγονήσι. «Τα μέλη του κινήματος συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών», όπως τονίσθηκε στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις στις παραλίες σε 20 ημέρες

Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
  • Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
  • Οι ποινές που επιβάλλονται– ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».